nz-2019.reismee.nl

Een tweede thuis

Het is nu 1 dag na de terroristische aanslag en het bleek groot nieuws over de hele wereld. Best raar eigenlijk, dat je er niet ver vanaf zit. Heb er niks van gemerkt natuurlijk, want ik zit er een stukje vanaf in een klein dorpje. Maar toch sprak ik regelmatig mensen aan de kassa die net van Christchurch vandaan kwamen en het is ook veel op het nieuws. Het blijft heftig...


In de avond hebben we 2 afleveringen van het zevende seizoen van game of thrones gekeken. Helaas moet ik voor het achtste seizoen wel wachten tot December..


Zondag moest ik tot sluit werken. Het was heel rustig. Maar dat betekende wel dat Helene en ik gelukkig op tijd naar huis mochten. Omdat Peggy en Sebastian dinsdag weg gingen, had Peggy 2 gerechten gemaakt en gingen we met z'n allen eten. Ook had Solenne als verrassing nog een apple crumble gemaakt als dessert. Na het eten hebben we een soort van 30 seconds gedaan, alleen dan eerst met uitleggen, toen tekenen en toen uitbeelden. Ook hadden we de briefjes zelf gemaakt. Het was een hele geslaagde avond! Na die tijd ging ik Formule 1 terug kijken, want het nieuwe seizoen was ook weer begonnen!! En gelukkig eindigde Max op het podium! ^^. Na de race was het al 00.00, maar ik bleef nog op om alvast 1 van de dingen te maken voor de high tea die we morgen gingen doen. Op de achtergrond had ik PSV op staan die ook won en later hoorde ik dat ajax had verloren, dus weekend was top!!


Ik ging die nacht om 2.00 slapen en stond om 8.00 op om weer verder te gaan met bakken etc. Ik ging van alles maken, want dat hoort er natuurlijk bij met een high tea. Ze kenden het trouwens niet, zelfs niet toen ik vertelde dat het origineel afternoon tea heet. Dacht dat het in ieder land wel gedaan werd, maar blijkbaar niet. Ik ben de hele dag tot 15.30 bezig geweest. We gingen heerlijk buiten zitten met z'n 6en. Alleen Jakob en Helene waren er niet bij, want die waren later vrij. Ik had van alles voorbereid. Verschillende sandwiches, een aantal hartige dingen, scones en zoetigheden zoals mini muffins, boterkoek en brownies.. Gelukkig vond iedereen het heerlijk, dus het was geslaagd! 'S avonds hebben we weer een film gekeken en dat was de dag.


Dinsdag begon lekker.. ik wilde het glas buiten zetten en daarvoor moest ik bukken, maar toen ik weer overeind ging, knalde ik keihard met mijn schouder tegen de onderkant van een klapraam. Door de klap viel ik ook nog eens achterover.. heeeel genant.. Echt weer zo'n actie van mij... ondanks dat het behoorlijk dik was, kon ik gelukkig nog wel alles doen, ook al was het wel een beetje pijnlijk. Deze dag gingen Sebastian en Peggy helaas weg. Een half uur nadat ik hun had uitgezwaaid, kwam Julia voor hun in de plaats, dus dat was wel leuk. Natuurlijk deze dag ff bijgekletst over wat er in de afgelopen 2 maand was gebeurd.


De dag daarna moest ik weer werken en het was mijn eerste dag in produce (groenten en fruit). Het was best leuk eigenlijk! Kim had me van alles uitgelegd en de dag vloog voorbij. Scheelt wel dat ik nu groceries, check-out en produce doe. Is niet zo saai als je verschillende dingen doet.


In het weekend was ik echt lekker bezig.. Op vrijdag liet ik een aantal kratten met groenten en fruit vallen en op zaterdag eerst een paar dozen met flesjes drinken en later een paar kratten met melk. Echt zo dom.. maar niks kapot gelukkig! En natuurlijk stond de eerste twee keer mijn baas erbij en de derde keer mijn manager. Waarom nou net op dit moment? Maar geen scheve gezichten gelukkig. We hadden ook landelijk 2 minuten stilte vanwege Christchurch. Via de radio wisten we wanneer we stil moesten zijn en toen stopte iedereen met werken en de klanten met boodschappen doen. Toch wel iets bijzonders eigenlijk.


Het is nu Maandag. Ik moet gewoon werken, want het rooster van iedereen is veranderd. Nu werk ik Maandag van 08.30 - 17.30, dinsdag en woensdag vrij, donderdag van 10.00 - 19.00 en de andere dagen van 11.00 - 20.00. We hebben dus ook een paar extra uren gekregen! Het was afgelopen week wel de week van afscheid nemen trouwens. Het begon dan met Peggy en Sebastian en de dag daarna ging een supervisor met zwangerschapsverlof, toen een collega die naar Australie ging verhuizen. Dan vertrok ook nog een supervisor voor 6 weken naar India omdat ze daar ging trouwen, 2 franse meiden gingen weer verder reizen en op Maandag vertrok Jakob. Moet toch eerlijk zijn... We vonden het niet heel erg dat hij weg ging. De laatste tijd deed hij een beetje raar. Was veel in z'n kamer en ook is hij een aantal keer uit het niets thuisgebleven vlak voordat hij op het punt stond om weg te gaan en dan zei dat hij ziek was. maar we hebben het vermoeden dat het gewoon is omdat hij geen zin meer had in werken of dat het in z'n hoofd speelt. Verder kan het een aardige jongen zijn hoor, maar sprak niet veel met hem.


In mijn vrije dagen weer niks gedaan helaas. Dinsdag was het de hele dag aan het regenen en woensdag moesten Maxime, Solenne en Helene hun trip plannen, want ze gaan begin april ook weg. Het was wel lekker weer gelukkig. Voor die tijd hebben we lekker in de tuin gezeten en later moesten hun WiFi hebben, dus gingen we op het gras bij de bieb zitten. Daar kwam ik Fabio ineens tegen na een lange tijd. Hij kwam erbij zitten en we hebben bijgekletst, dus dat was wel leuk! Hij zit er over na te denken om hier ook misschien te komen werken nadat hij in het zuiden is geweest. Na een tijdje zijn Helene, Solenne en ik boodschappen gaan doen en we hadden ook zin in een ijsje. Ik kocht er 1 bij de supermarkt en het was ook best lang geleden sinds ik ijs heb gehad. Na een paar happen viel er een stuk van het stokje af.. shit! Helene riep nog: eat the other part! En voordat dat kon, vloog dat ook van het stokje af. Weg ijsje, jammer dan.. We liepen uiteindelijk naar huis en het was al best laat. Deze avond gingen we weer crêpes eten. Leuk hoor, fransen in huis! We wachtten tot iedereen terug was voordat we gingen eten. Na het eten keken we weer een film en toen was het good night!


Donderdag had ik gewerkt, maar Vrijdag bleef ik thuis. 'S ochtends werd ik eerst al vroeg wakker, omdat ik me misselijk voelde en ik dacht dat verder slapen wel zou helpen. Maar toen ik weer wakker werd door de wekker, was ik nog steeds misselijk.. na lang treuzelen, had ik toch maar besloten om me ziek te melden. Ik ben maar gewoon wat wezen lezen, heb een aflevering gekeken op netflix en ben muziek gaan luisteren. In de loop van de dag was de misselijkheid zo goed als weg en toen werd het koppijn! Eerst een beetje, maar het werd steeds erger. Heb paar keer een paracetamol genomen, buiten gaan zitten, water gedronken, maar niets hielp. Uiteindelijk was het al 20.00, toen ik een stukje ben wezen lopen en daarna heb ik een warme douche genomen. Dat werkte eindelijk!! Zoals iedere vrijdagavond, is er weer een Harry Potter film op tv, dus dat hebben we nog gekeken met z'n allen en daarna ben ik gaan slapen.


Zaterdag was niet heel bijzonder. Het enige was dat ik weer eens onhandig Bezig was. Liet achter in de winkel een doos met glazen flesjes vallen en 1 flesje ging kapot, dus die lekte door de hele doos heen en toen lag er een plas op de grond. Het stonk helemaal naar ginger beer... toen ik alles ging schoonmaken kreeg ik ook nog eens glas in m'n hand, dus moest mijn collega het eruit halen met een pincet. Heel slim weer allemaal! Zondagavond heb ik wel met Helene, Lisa en Julia een stuk hardgelopen na het werk. Gelukkig is mijn conditie toch niet echt slecht ondanks dat ik haast niet meer hardloop. Toen we terug waren, ging ik douchen en ben ik eten gaan maken. Het was om 22:00 klaar en toen had ik geen honger meer... Heb het maar in een bakje gestopt voor de volgende dag haha. Ben uiteindelijk naar m'n kamer gegaan om met mijn vader te skypen. Alweer een tijdje geleden! Zelfs mijn kat reageerde op mijn stem haha. Ben toen toch maar gaan slapen, want ik ben weer zo'n idioot die de wekker wilde zetten voor ajax - PSV. Door de tijdsverandering was het bij mij 03:45. Door een stomme eigen goal en een penalty stond het uiteindelijk 2 - 1 en bleef het spannend en toen werd het toch nog 3 - 1 in blessuretijd, dus ik ben met een chaggerijnige kop nog even anderhalf uur gaan slapen. De maandag op het werk ging heerlijk snel voorbij en eenmaal thuis het eten opgewarmd en formule 1 wezen kijken. Kan toch niet zonder sport..


Heerlijk 2 dagen vrij!! Het was ook mijn moeders verjaardag, maar 's ochtends kon ik haar nog niet feliciteren, want het was nog Maandag in Nederland. Dat heb ik 's middags wel gedaan. Toen was het bij jullie 's nachts en omdat m'n moeder altijd tot 1/2 uur moet werken, komt dat goed uit! Ff een poos gezellig gepraat en toen nog even boodschappen gedaan en een heerlijke chai latte gehaald bij de bakkerij. Ohja, het tijdsverschil tussen NL en NZ is nu 11 uur ipv 12 uur, maar 7 april gaat hier de wintertijd in. Dan gaat de klok een uur achteruit en word het tijdsverschil 10 uur. Het begint hier nu wel frisser te worden en ik heb nog geen warme kleren, dus voor nu moet ik het nog even doen met 1 hoodie..


De tweede vrije dag waren Helene, Solenne en ik van plan om een hike te doen bij een berg in de buurt. De hike zou ongeveer 4 uur duren, dus we vertrokken om 10.00. We hebben een hele poos aan de weg gestaan om te liften en na een hele poos, werden we opgepikt door een vrachtwagenchauffeur. Het was wel toevallig, want hij rijd voor four square (mijn werk). Hij zette ons af bij een weg die leidde naar het begin van de hike. Het is geen populaire hike en helaas waren er ook haast geen auto's. Voor het eerst is het hitchhiken mislukt. In plaats van dat we een beetje chaggerijnig gingen doen, hebben we er maar het beste van gemaakt. We kwamen op de weg terug, uit bij een meer en dat was een mooie wandeling langs het water en door een bos. Onderweg zagen we ook heel veel paddestoelen. Niet die lelijke bruine, maar de echte rood met witte zoals in het kinderliedje. Alleen geen kabouters gezien, maar die zaten misschien verstopt. Nee grapje.. uiteindelijk hebben we een poos langs het water gezeten om te eten. Toen we eenmaal thuis waren, gingen we even achterthuis zitten en hebben daarna 4,5 km hardgelopen. Een mooie route langs de rivier! Thuis waren we in een komische bui en hebben we handstanden en radslagen gedaan. Ff lekker doen alsof we geen twintigers zijn haha. Heb ook nog Helenes haar geknipt zonder enig ervaring.. was misschien niet heel goed, maar het was in ieder geval recht ^^. 'S avonds zijn we met z'n zessen naar een indiaas restaurant geweest. Heerlijk gegeten daar! Tikki massala besteld met naan. Wel vol na die tijd! Toen we thuis waren was het bijna half 11 en ben ik in mijn kamer nog even wat wezen kijken op de Ipad. Ondanks dat de hike niet door ging, hebben we echt een leuke dag gehad!


Donderdagavond begon het te regenen en toen had ik al zo'n vermoeden dat er sneeuw zou vallen op de bergen en jahoor.. volgende dag waren de bergen weer mooi bedekt met sneeuw. Het is nu wel even wennen met deze temperaturen. Deze week schommelt het een beetje tussen de 12 en de 18 graden. Bij jullie is het ongeveer hetzelfde gok ik, maar in Nederland gaat het nu de goeie kant op!


Vrijdag kwam ik Hendrik ineens tegen in de winkel. Hij is met kwi experience onderweg naar Christchurch voor de laatste paar dagen in NZ en ze hadden een korte stop in Twizel. Toch wel leuk om hem nog even te spreken voordat hij weer terug gaat naar Duitsland. Later die dag gebeurde er iets wat mij nooooit overkomt (ahum) Ik liet melk vallen en het lag over de hele vloer. Tuurlijk zag mijn baas dat weer, maar die zei er weer niks van haha. Een paar collega's hielpen met schoonmaken, dus het was binnen een paar minuten weer schoon gelukkig. Echt waar.. ik hoop dat dit de laatste keer is dat ik zoiets typ, maar ik betwijfel het.


'S avonds kwamen er ook twee backpackers bij ons overnachten. Ze hadden een slaapplek nodig en Lisa had het aangeboden (na overleg natuurlijk). Een Amerikaanse en een Fransman. Ze lopen voor een goed doel door heel Nieuw Zeeland zonder te praten. Namelijk voor gratis drinkwater in Afrika. Het is wel apart, want je hebt dan een conversatie met ze via telefoon of gebarentaal. Nouja, hun doen dat dan zo. Wij praten gewoon natuurlijk. Maar het waren wel aardige mensen!


Zaterdag op het werk was best hectisch voor mij. Moest bezig met delivery en ondertussen de kassa's in de gaten houden. Dus het was continu heen en weer lopen, maar daardoor ging de tijd wel heerlijk snel!


Het is Maandag en vandaag gingen Solenne, Maxime en Helene weg. Ik moest Maandag om 8.15 weg, dus had ik Zondagavond al afscheid genomen van Maxime. Helene en Solenne waren er wel op tijd uit, dus heb ik die ochtend afscheid genomen van hun. We zien elkaar waarschijnlijk nog wel in Christchurch. Ze zijn daar t/m 31 April en 28 April stop ik hier, dus dat komt mooi uit. Heb ook wel weer zin om te reizen, maar Twizel voelt al een beetje als thuis. Dus het is niet erg om hier nog een aantal weken te blijven.Het was wel een leuke dag op het werk! Toen ik thuis kwam was het ineens heel rustig. Echt jammer dat ze weg zijn, maar iets meer rust is ook wel lekker. Heb deze avond ff pannekoeken gemaakt op z'n hollands. Dus ook spekpannekoeken uiteraard! Nu begint mijn weekend weer, maar hoe dat was lees je de volgende keer wel.


See ya! XxP.S. moet even een manier vinden om foto's te plaatsen. Hopelijk zo snel mogelijk!
Even heerlijk op een vaste plek

Zo, de eerste maand (en een week) in Twizel zit erop!


Ik vermaak me hier prima! Leuke huisgenoten, leuke collega's en het werk is niks mis mee.


Het begon op 7 Februari in Wanaka. Om 6.30 ging de wekker, want ik moest op tijd de bus nemen richting Twizel. Voor die tijd heb ik Melina nog even doei gezegd. Toen ik bij de bushalte stond te wachten, raakte ik aan de praat met een Amerikaanse, waar ik tijdens de busrit ook mee ging kletsen. Dus het was niet zo saai. Uit het raam zag ik dat dit gebied niet heel groen was. Allemaal geel gras, door de droogte. Maar wel mooi!


Tussen de middag kwam ik aan en liep ik four square binnen om te vragen naar Amanda (manager) de bazen waren op dat moment op vakantie, dus ging zij het contract doen voor mij. Ook leidde ze mij even rond door de winkel en stelde me voor aan mijn collega's. Daarna bracht ze me naar de staff house, waar ik Greg (Engels) en Jakob (Duits) ontmoette. Jakob moest aan het werk, dus was even met Greg aan het praten en we kregen het zo over mijn lader en hij boodt mij aan om een nieuwe kabel voor me mee te nemen, want hij ging die dag naar een stad toe. Zo blij dat ik mijn mobiel weer kan gebruiken! Nadat hij weg ging, was ik alleen en ging ik mijn spullen uitpakken. Heerlijk om weer in een huis te wonen trouwens. Leuk huisje met 3 slaapkamers, goede keuken, goede badkamer, een tuin ennnn... gratis wasmachine! Redelijk op tijd kwam Helene (Duits) thuis en we gingen samen even naar de supermarkt om boodschappen te doen. Ook nog naar het grasveldje voor de bieb voor Wi-Fi. Er is helaas n Wi-Fi in het huis. Maarja, je kunt in ieder geval films en muziek downloaden. Appen en fb kan wel met data. Na een tijdje liepen we weer terug naar huis. Ongeveer 10 minuten lopen vanaf het centrum. Die avond kwam de rest ook thuis. Sebastian en Peggy (Duits) en Jihan (Turks). Een hele leuke groep gelukkig! Jihan en Greg waren er al iets langer. De anderen waren in diezelfde week aangekomen.Die avond heb ik hun een beetje leren kennen en hebben we tv gekeken. Ben niet te laat gaan slapen, want moest de volgende ochtend om 8.00 beginnen.


De wekker ging om 6.00. Ja, hou ervan om alle tijd te hebben 's ochtends. Iets voor 8.00 kwam ik aan op het werk en daar kreeg ik weer een rondleiding, maar dit keer met uitleg over alles. Daarna moest ik samen met Allison bij de check-out staan om het te leren. Hele aardige vrouw, die alles goed uitlegde. Na een tijdje mocht ik het zelf proberen en het ging aardig goed. Het is alleen met groenten en fruit (met die engelse namen) sigaretten (al die merken) en alcohol een beetje wennen. Wij mogen niet zelf ID/paspoort controleren, dat moet een supervisor doen, wat ik best raar vind eigenlijk. Het komt best vaak voor dat mensen alcohol kopen en dan moet je iedere keer een supervisor roepen, wat behoorlijk irritant is. De rest van de dag ging goed en mijn manager was ook tevreden gelukkig. De eerste dag is altijd kort, dus was om 14.00 klaar. Het is trouwens wel grappig als er een keer een Nederlandse klant is. Dan praat je Nederlands tegen hun en die verbazing is zo grappig. Later die dag heb ik gebruik gemaakt van Wi-Fi en thuis niet veel gedaan. 'S avonds hadden we 'burger night'. Heerlijk hamburgers gegeten met allerlei beleg erbij. Na het eten hebben we de film 'the Mummy' gekeken. Na de film gingen de meesten naar bed, behalve Greg en ik, want wij begonnen later de volgende dag. We hebben de rest vande avond een beetje over voetbal en formule 1 gepraat. Blijkt dat we daar allebei van houden haha.


De dag erna, moest ik om 12.00 beginnen en dit keer was het gewoon een 8 uur lange werkdag. Voor die tijd heb ik nog even met mijn moeder geskypt om bij te kletsen. Op het werk ging het al beter en de tijd vloog voorbij gelukkig! Als je van 12.00 tot 20.00 moet werken, moet je ook afsluiten en dat betekend dat je meestal iets langer door moet, om te vegen, spiegelen etc. Dat krijg je wel betaald trouwens. Om 20.30 was ik klaar en liep ik naar huis. We wilden een film kijken, maar het geluid werkte niet op tv, dus uiteindelijk hebben we maar met z' 7en rondom een laptop gezeten haha.


Zaterdag was een soortgelijke dag. Weer een shift van 12:00 - 20:45 dit keer en voor die tijd weer geskypt bij de bieb. Dit keer niet met mijn moeder, maar met mijn vader. 'S avonds gingen 3 jongens weg en hebben we gewoon met ons vieren gezellig geklest de rest van de avond.


Maandag was mijn vrije dag! Heb een beetje huishouden gedaan, boodschappen gedaan en netflix gekeken. Toen iedereen vrij was, zijn we naar de pub gegaan. Mac (een collega) was 18 geworden, dus gingen we met alle collega's dat vieren. Wat ook de eerste keer dat we happy birthday zongen zoals je dat in films ziet met een taart haha. De baas betaalde het drinken en ze hadden pizza's besteld. Het was heel gezellig en we bleven ook tot het eind.


Dinsdag was ook een vrije dag en dit keer waren Sebastian en Peggy ook vrij. Ze gingen naar Mt Cook en vroegen of ik mee wilde. Tuurlijk wil ik dat! Het is zo apart, want vanaf Twizel zie je Mt Cook al en het lijkt zo dichtbij, maar het is toch ongeveer 45 minuten rijden + een hike, wat natuurlijk reuze mee valt. De weg daar naartoe was langs lake Pukaki en wauw, wat is dat blauw zeg! Zelfs blauwer dan de zee! Toen we daar aan kwamen, zagen we al heel veel auto's op de parkeerplaats, dus we wisten dat het druk was helaas. Tochwas het echt heel mooi! We deden de Hooker Valley track en hadden heel mooi uitzicht onderweg. Na 2 uur lopen, kwamen we aan bij een meertje, aan de voet van Abel Tasman glacier, waar me mooi uitzicht hadden op Mt Cook en de gletsjer. Er lagen ook allemaal ijsbrokken in, dus natuurlijk was het water ook ijskoud. We bleven daar heel even, om vervolgens weer terug te gaan. Onderweg waren wel heeel veel chinezen, die overal in de weg liepen haha. Toen we uiteindelijk weer terug bij de auto waren, reden we weer terug en stopten onderweg boj de lavender gardens, waar we een ijsje gingen halen. Dat was zoo lekker! Softijs gemixt met verse blueberries en een lavendel smaak. Nadat we het ijsje op hadden, reden we ook nog naar een plekje langs lake pukaki voor misschien 20 minuten en toen reden we door naar huis. Julia (Canadees die ook in Twizel werkt) kwam langs en ging met Greg naar een meer in de buurt. Zelf ging ik naar de bieb om te kijken of mijn simkaart weer werkte en yes! Eindelijk kon ik mijn mobiel weer normaal gebruiken! Toen ik weer thuis kwam, wilde de rest ook naar het meer, dus ben ook mee gegaan. Het was wel een heerlijk plekje om te zitten! We hebben daar de zonsondergang gezien en hadden muziek op. Later kwam Sofia (Duits) er ook nog bij. Die werkt ook rrgrns in Twizel. We bleven niet heel lang, want het begon best fris te worden en we hadden niks warms mee. Wel hadden we afgesproken om de dag daarna weer naar het meer te gaan en daar te gaan eten als den soort 'afscheidsfeestje' voor Greg, want die vertrok dat weekend.


Mijn 'weekend' was voorbij en moest om 8.00 beginnen. De dag vloog wel voorbij en ok 17.00 was ik vrij. Als je 9 uur werkt, heb je recht op een uur lunchbreak, wat wel even lekker is zo tussendoor. Peggy, Sebastian, Helene en Jakob waren vrij, dus die hebben het eten voorbereid. Chili con carne en curry it is! Nadat iedereen vrij was, zijn we die kant op gegaan. Alleen Jihan bleef thuis, want die gaat meestal niet mee. Onderweg hebben we Sofia nog opgepikt. Het was echt heerlijk bij het meer. Natuurlijk weer muziek aan, lekker eten en een biertje erbij! Na het eten, kregen we allemaal nog een stukje taart die Peggy had gebakken. Na het eten, kwamen Lucas en Tyler (Canadesen) en Moewai (NZ collega) er nog bij. Dit was gewoon echt leven! Daar waren we het allemaal over eens! Het ess ondertussen 22.30 torn we weer naar huis gingen.


De donderdag en vrijdsg waren normale dagen met werkem en een film kijken 's avonds.


Zaterdag was wel weer leuk. Om 8.00 's ochtends spraken we allemaal af bij het huis van de Canadesen voor een ontbijt. Ik had het idee om een Engels ontbijt te maken, dus voor die tijd zijn Greg en ik nog naar de supermarkt geweest om de laatste dingen te halen. We waren met dezelfde groep als Woensdag, alleen ipv Moewai, waren Clara (Zweedse) en Ethan (Kiwi) erbij. Ohja, voor degene die het niet weten.. kiwi is de bijnmaam voor de Nieuw Zeelanders. Lucas en Tyler gingen alles voorbereiken, terwijl wij met z'n allen in de kamer mario kart aan het spelen waren haha. Toen was het klaar. Het was in een soort buffetvorm met hasbrowns, witte bonen in tomatensaus, worstjes etc. je weet wel wat een Engels ontbijt is. Rond 10:00 gingen we weg, want er moest wel gewerkt worden! Ook namen we allemaal afscheid van Greg, want die vertrok die middag. Het werk was gewoon normaal en 's avonds hebben we weer een film gekeken. Werk gaat al veel makkelijker trouwens!


Zondag was niet heel bijzonder. Wel kregen we 2 nieuwe huisgenoten erbij. Solenne en Maxime (Frans). Ook hele aardige mensen! Nu waren we wel met z'n 8en in huis! Jihan vertrok het weekend daarop, dus dan waren we wel weer gewoon met 7. Ik moest deze dag tot 20:30 werken. Heb nu wl een vast rooster trouwens. Maandag en Disndag vrij, Woensdag en Donderdag van 9:00 - 18:00, Vrijdag en Zondag van 12:00 - 20:00 en Zaterdag van 11:00 - 19:00. Prima dacht ik zo! Thuis hebben we Fantastic Beasts gekeken en ben ik ook wezen skypen met mijn broer, Chantal en neefjes. Is alwerr een tijdje geleden!


Maandag was ik weer vrij. Sebastian en Peggy hadden mij aangeboden om hun auto te lenen en eerst was ik ook van plan om ergens heen te gaan natuurlijk. Ik zou Maxime en Solenne ook meenemen en we dachten aan lake Tekapo ofzo. Helaas was het regenachtig 's ochtends en begin van de middag. Bijna altijd droog hier en uitgerekend vandaag regen.. we besloten maar om het huishouden een beetje te doen en ik ben de badkamer gaan schoonmaken en toen we al bezig waren, werd het droog.. het was toen ook al te laat om weg te gaan, maar toch.. wel zijn we 's avonds naar het eventcenter gegaan, want op maandag organiseren ze altijd badminton voor $3 voor 2 uur. Aangezien Peggy en Sebastian altijd gaan, besloten Maxime, Solenne en ik om eens mee te gaan. Het was best leuk eigenlijk. Ff wat anders.. we speelden iedere keer 2 tegen 2 en dan echt volgens de spelregels


Woensdag en Donderdag waren dan wel weer werkdagen, maar met weinig bijzonders.. Mocht wel eens wat anders doen op m'n werk. Normaal is het alleen check-out, maar dit keer mocht ik ook vakken vullen en als je beide dingen af en toe doet, gaat de dag ook wat sneller! Moest wel lachen vandaag om het kiwi accent. Ze spreken de E namelijk een beetje uit als i en een klant kwam naar me toe en vroeg aan mij: do you have pigs? Ik keek haar stomverbaast aan. Dacht misschien iets van snoep ofzo, want lijkt me raar dat ze echt om varkens vraagt. Ik vroeg haar maar wat ze zei, want misschien hebben ik het wel verkeerd gehoord. Dus ze zei weer, pigs! You know, clothes pigs. Ooooh dacht ik toen.. clothes pegs! Wasknijpers dus. Dat accent ook haha..


Vrijdag was een dag van 12:00 - 20:30. 'S ochtends was ik op tijd wakker, dus kon heerlijk rustig aan doen. Werk was niet bijzonder en 's avonds hebben we Harry Potter gekeken op tv. Ik had trouwens wat spullen voor de diepvries gekocht, maar het bleek dat de diepvries helemaal niet werkte. Sommigen wisten dat wel en ik vroeg me af waarom ze dat niet gemeld hadden. Om een of andere reden, dachten ze dat de baas er toch niks aan zou doen. Ik had zoiets van: ik wil een goeie diepvries, dus ik zeg het gewoon. De anderen dachten echt, je doet maar, het heeft toch geen zin. Dus ik gaf het door aan mijn baas en diezelfde dag zei hij dat hij een nieuwe had besteld voor ons. Nu is het iedere keer als er iets kapot is of iets niet goed werkt: Larissa, can you tell Stuart.... Larissa this doesn't work.... (voor de grap natuurlijk haha).


Zaterdag vertrok Jihan. We hebben dit keer niet echt iets bijzonders gedaan. Wel even afscheid genomen en later moest iedereen aan het werk. Het was weer een regenachtige dag en ook koud! 15 graden ofzo.. het was zooo raar. In de pauze zaten Jakob en ik in de staff room en ik keek naar buiten. Is dat nou sneeuw?? Of zijn dat gewoon wolken. Maar jahoor, er lag sneeuw op de bergen. Dat was zo'n raar gezicht, dat je ineens sneeuw hebt in de zomer. "Beneden" lag uiteraard niks, maar die bergen zijn niet veel hoger dan waar wij zitten.


Het 'weekend' was wel leuk! Ik ben samen met Solenne naar Mt Cook geweest. We hebben allebei geen auto, dus we zijn wezen hitchhiken. Solenne had dat al heel vaak gedaan hier in NZ en voor mij was het de eerste keer. Ze had op een stuk karton de bestemming geschreven en met dat bord stonden we langs de weg. Al vrij snel stopte een man, die ons naar een betere plek bracht. Daar stonden we ook mijn 5 minuten langs de weg, toen een vrouw ons oppikte. Ze moest ook die kant op om iets bij haar zoon en schoondochter af te leveren, dus dat kwam goed uit. Het was een hele aardige vrouw, waar we de hele weg gezellig mee hadden gekletst. Ze stopten zelfs nog een keer, zodat wij een mooie foto konden maken. Eerst reden we mee naar haar zoon en die gaf ons advies over een mooie hike. Het werd Red Tarns en daar had ze ons ook afgezet. De hike zelf was alleen maar trappen. Een uur lang klommen we omhoog en dat was wel pittig natuurlijk, maar... we gingen door. Het was het ook waard, want toen we boven waren was het zooo mooi! Er was een meertje met allemaal rode blaadjes erin en op de achtergrond zag de de bergen en de gletsjer. We hebben daar wat foto's gemaakt en gegeten en toen zijn we de trappen weer afgelopen. We deden nog een kleine hike door een bos, voordat we weer terug gingen. In Mt Cook village stonden we weer met een bord en al snel was er iemand die ons weer naar de grotere weg bracht. Daar moesten we iets langer wachten. Kwartier denk ik. Heel toevallig, degene die ons meenam was Nederlands, maar het werd nog gekker. Ze woonde in Eindhoven en vroeg waar ik vandaan kwam. Ik zei al: ah je kent het vast niet, maar het heet Dedemsvaart. Oh dat ken ik wel, mijn vriend komt daar vandaan! Ook kende ze een paar mensen uit Dedemsvaart omdat die bevriend zijn met haar vriend. Zo grappig! Blijft een klein wereldje haha. Ze moest naar lake Tekapo, dus ze had ons afgezet bij afslag Twizel, waar later een ouder stel ons meenam naar Twizel. Echt.. het blijft me verbazen hoe makkelijk het hitchhiken hier is! Toen we thuis waren, zagen we dat er weer een nieuwe huisgenoot was: Lisa en 3x raden waar vandaan? Duitsland!! Eerst dachten Solenne en ik: nee, niet weer een duitser.. maar zij was ook heel aardig, dus dan is het goed haha. Die avond zijn we met dezelfde mensen als vorige week naar badminton gegaan. Ook Lisa ging mee.


De volgende dag besloot ik appelflappen te bakken! Ze waren goed gelukt en iedereen vond het heel erg lekker! Ze hebben wel iets soortgelijks in hun land, maar het is toch weer anders. In de avond heb ik een lasagne gemaakt volgens recept en die was ooo heerlijk!! Ga ik zeker nog een keer maken.


De dagen daarop was het gewoon werken, netflix en tv kijken. Ik had vrij gevraagd voor de Zondag daarop, want Solenne, Lisa en ik wilden naar Wanaka om Roy's peak te beklimmen en dan zouden we zondag weg gaan en maandag terug komen. Hun 2 zijn die 2 dagen vrij, dus vandaar. Helaas ging het niet door, wamt we konden het maar niet regelen met vervoer. Lisa had maar 2 plekken in haar auto, we konden geen huurauto vinden en hitchhiken werd hem ook niet, omdat we de hike 's nachts wilden doen om de zonsopgang te zien. We besloten uiteindelijk om maar naar lake Tekapo te gaan. Weer zijn we gaan hitchhiken en het was zo leuk, want Solenne hield net het bord omhoog en 3 seconden later stopte er al een auto. Zij brachten ons naar een betere plek, waarna we opgepikt werden door 2 canadesen. Toen we aankwamen, zijn we eerst een hike gaan doen van 1,5 uur. Bovenop de berg hadden we heel mooi uitzicht over het meer en de bergen. Nadat we weer beneden waren, zijn we naar de hotsprings gegaan. Normaal moet je hier 30/40 dollar voor betalen, alleen via het werk mogen we daar gratis heen. Ideaal!! Ze hebben daar 5 baden (allemaal buiten) en 2 sauna's. we hebben daar heerlijk ontspannen en zijn denk ik 1,5 uur gebleven. Rond 20:00 waren we weer terug in Twizel en ondanks dat we niet naar Wanaka zijn geweest, hebben we echt een leuke dag gehad!! De dag daarna hebben we niet heel veel gedaan. Solenne en Lisa zijn wel naar een meer in de buurt gegaan en Maxime en ik bleven thuis. Ook zijn we, toen Sebastian en Peggy vrij waren, weer naar badminton geweest. We moesten wel lachen na die tijd. Er was zo'n jongen en die vroeg aan Sebastian: that couple over there, they are from Czech Republic aren't they? Dus Sebastian heel droog: ehm, they're not a couple and they're not from Czech Republic haha. Dinsdag was ook een dag dat ik niet veel heb gedaan. We hebben alleen Game of Thrones gekeken en verder weet ik eigenlijk niet meer. Ook de dagen toen ik weer moest werken waren gewoon zoals altijd. Vrijdag zijn we wel naar het huis van de Canadesen gegaan, want Julia vertrok de volgende dag. We hebben drankspelletjes gespeeld en heel veel gelachen, dus het was een geslaagde avond! Helene, Sebastian, maxime en ik bleven langer, tot 1:00 ongeveer en toen we naar huis liepen, zagen we dat het heel helder was. We konden de melkweg zien, wat natuurlijk een heel mooi gezicht is! Het weekend was wel chill. Beetje gewerkt, PSV gekeken zondagochtend (blijft trouwens raar om voetbal 's ochtends te kijken) en films kijken met z'n allen in de avond.


Toen was het weer weekend voor mij. Heb maandagmiddag een film gekeken met Lisa en Solennen en 's avonds zijn we weer naar badminton geweest. Dinsdag was het heerlijk weer, dus we hebben gewoon lekker de hele dag in de achtertuin gezeten en genoten van de zon! Ook was ik aan het appen met Julia (de Duitse) en die vroeg of ze nog mensen zochten bij de supermarkt. Op dit moment wist ik niet, maar ons huis zat al wel vol. Alleen Sebastian en Peggy vertrekken volgende week, dus misschien kon ze dan toch hier komen. Ik had het gevraagd aan mijn baas en een paar dagen later appte ze dat ze de baan had gekregen! We worden dus weer collega's!


Toen gebeurde er iets heel heftigs op Vrijdag, wat jullie vast wel hebben meegekregen. Er was een terreuraanval in Christchurch. Net op dat moment was ik een groep vrouwen aan het helpen die werkten in Christchurch en kregen net het nieuws binnen. Die schrokken natuurlijk enorm en ik stond er ook van te kijken. Daarna werd er ook om de 15 minuten over gesproken op de radio. Ik zit er ongeveer 3,5 uur vandaan, maar toch is het dichtbij. Een collega van mij bijvoorbeeld, gaat in het weekend altijd daar naartoe omdat ze daar woont en die bleef maar hier. Julia was precies op die plek nog die ochtend en had ook een meisje aan de kassa die daar net vandaan kwam en vertelde hoe eng het allemaal was. Snap echt niet wat er mis is met zulke mensen.. hoe kun je nou zoiets doen?? Komende dagen zal er vast nog veel over gesproken worden!


Behalve het nieuws van vandaag, hoop ik dat is komende maand ook weer zo leuk wordt!


See ya!Nog even vakantie

'S ochtendsvroeg om 5:30 ging mijn wekker. Voordat ik naar de ferry ging, had ik nog heerlijk de tijd om te douchen en te ontbijten. Om 7:00 moest ik inchecken bij bluebridge ferry. Om 07:45 konden we pas boarden, dus moest helaas tot die tijd daar wachten. Toen het eindelijk tijd was, was ik 1 van de eersten in de rij en daardoor kon ik een goed plekje opzoeken. Denk dat ik een uurtje binnen heb gezeten, maar toen ben ik toch naar boven gegaan, boven op het dek. Alle zitplekken waren bezet, maar een ouder engels koppel zei dat ik wel bij hun mocht zitten. Met hen heb ik tijdens de overtocht ook veel gepraat. Hele aardige mensen waren dat! Het waaide op gegeven moment wel heel erg hard, maar zolang je maar in de zon bleef was het goed te doen. Na een tijdje zagen we de kust van het Zuidereiland, wat een heel mooi gezicht was. Toch was het nog mooier toen we Marlborough sounds in vaarden. Blauwe zee en mooie bergen aan beide kanten. Je hoefde je tijdens de overtocht niet te vervelen! Na 3,5 uur kwamen we aan in Picton, waar ik vervolgens op de stray bus stapte, samen met de anderen die ook op de ferry zaten. Dit keer was de bus helemaal vol, in tegenstelling tot de andere keren. Naast mij kwam een Iers meisje zitten, waar ik grotendeels de busreis naar Marahau ook mee gekletst heb. Onderweg waren we nog gestopt voor een lunchbreak en later nog bij de supermarkt. In Marahau is geen supermarkt, dus ik moest eten voor 4 dagen halen. Deze avond hadden we een barbecue en voor die andere 3 dagen besloot ik burritos te maken.


Eindelijk was het zover! We kwamen aan in Marahau. Het was al 18:30 toen we aan kwamen, dus het was inchecken en toen zijn we met een paar mensen gaan helpen met de voorbereidingen voor de barbecue. Groentes snijden, burgers maken en verschillende salades maken. Ik moest zo lachen, want onze buschaffeur had de boodschappen gedaan en had ook 3 potten sat?saus gekocht (ik was best verbaast dat ze het hier verkopen). Ze kende het niet, maar vond het heerlijk ruiken. Maar in plaats van dat ze de saus warm maakt en gebruikt voor het vlees o.i.d., gebruikte ze het als saus voor de salade. Dus hadden we ijsbergsla, komkommer en wortel gemixt in koude satesaus! Dat bleek dus wel weer dat het niet veel voorkomt in het buitenland haha. Na de hele voorbereiding, konden we eindelijk eten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wat van die salade heb gehad en het smaakte niet eens verkeerd haha. Na de barbecue hebben we heerlijk gechillt. Het is wel een hele mooie accomodatie! Overal hangmatten en zoals al een paar keer eerder: geen groot gebouw, maar gewoon een mooie buitenplaats met cabins. Mocht je ooit in Nieuw Zeeland zijn en je bent in Abel Tasman national park, dan raad ik je 'the Barn' aan als accomodatie.


De tweede ochtend werd ik redelijk op tijd wakker, maar ik bleef nog even in m'n bed liggen. Dit was wel echt het beste bed die ik tot nu toe gehad heb! Geen stapelbed voor de verandering, maar een heerlijke boxspring! Wat heb ik die dingen gemist zeg! Maar goed.. ik bleef dus nog even in bed tot een uurtje of 9.30 en toen ben ik gaan douchen. Sinnead (die Ierse) was eigenlijk de enige die ik een beetje kende, maar die was aan het kayaken deze dag, dus ik dacht: ik zie wel wat ik ga doen.. Tijdens het ontbijt, was ik aan het praten met een andere Ierse en een Duits meisje. Hun waren van plan om te wandelen in het National park en vroegen of ik mee wilde. Natuurlijk wil ik dat! We zijn iets na 11:00 vertrokken en het eerste stuk was over een pad, maar toen zijn we het strand op gegaan en vanuit daar verder gaan wandelen over het strand en rotsen. Wat super mooi is het hier! Gouden stranden, blauwe zee! Met wat stops tussendoor, zijn we in totaal 4 uur weg geweest. De meeste mensen waren nog bezig met activiteiten en daardoor konden we mooi gebruik maken van de hangmatten. Daar heerlijk in gelegen met netflix aan. Om 17.30 zag ik dat de keuken nog aardig leeg was, dus ik besloot om alvast eten te koken en dat was maar goed ook, want doen ik later terug kwam om bij Catherine en Melina te gaan zitten (de 2 waar ik eerder mee was vandaag) was het bomvol! Wat later in de avond, keek ik omhoog en zag ik dat de lucht heel helder was. Melina en ik zijn toen het national park in gegaan terwijl het pikkedonker was en zijn op het strand gaan zitten. Daar waren geen lichten om ons heen, dus je kon de sterrenhemel super goed zien. Nog nooit zoveel sterren bij elkaar gezien! Op de terugweg scheen ik weer met m'n zaklamp, zodat we konden zien waar we liepen en toen zag ik opeens een enorme spin!! Allebei snel wegrennen natuurlijk. Spinnen zijn al niet leuk, laat staan zo'n vieze dikke zwarte! Gelukkig komen grote spinnen haast niet voor hier, dus hopelijk was dit ook de enige keer dat ik dat zag.. Toen we terug in de lodge waren, gingen we ook meteen naar onze kamers, want het was al 12 uur geweest. Morgen weer een dag..


Net als de vorige dag, heb ik een beetje uitgeslapen. Iedereen uit mijn kamer ging om 06:30 weg met de bus, maar zelf had ik 4 nachten geboekt. Hierdoor had ik overdag wel heerlijk de kamer voor mezelf! Ik ging weer rond dezelfde tijd eruit en na het standaard 'ochtendritueel' ben ik maar weer in de hangmat gaan liggen. Ik was bezig met mijn telefoon en die was bijna leeg, dus ik liep naar m'n kamer om het op te laden. Wat zie ik tot m'n grote verbazing... mijn lader is weg!! Ik had hem in het stopcontact zitten en daar zat alleen de NZ stekker nog in. De NL stekker die erin zat was weg. Heb voor de zekerheid mijn tassen doorgezocht en rond m'n bed gekeken, maar nee hoor. Ook bij de receptie gevraagd of de schoonmaaksters het misschien hadden meegenomen, maar ook niet helaas. Gestolen dus.. Ik snap het echt niet, de kabels voor m'n Ipad en mobiel zaten erin, maar die van mijn mobiel is een sony lader + diegene heeft alleen de europese stekker gepakt. Dus anderen hebben er niks aan! Dat was dus ff kut, want nu kan ik mijn mobiel niet meer gebruiken. Maar goed, vandaag was het zonnig, dus ik had met Melina afgesproken om naar het strand te gaan. Eerst even de was doen, lunchen en toen opzoek naar een strand. Later hadden we een leuk strand dichtbij onze accomodatie gevonden. Er stond alleen wel een harde frisse wind, dus we zijn niet heel lang gebleven. Nadat we terug waren, hebben we de was afgehaald, gegeten en de rest van de avond weer heerlijk in de hangmat gelegen.


Er was de avond daarvoor weer een nieuwe groep aangekomen, dus had ook nieuwe kamergenoten. Hun hadden activiteiten geboekt en doordat ze er op tijd uit gingen, werd ik ook wakker. Ik ben maar gaan ontbijten en toen zijn Melina en ik op tijd een hike gaan over een stukje van de Abel Tasman coast track. We liepen van Marahau naar Anchorage bay. Echt een super mooie wandeling door een bos met uitzicht over de zee. De wandeling duurde volgens de borden 3u50, maar we hebben het in 3u20 gedaan, dus best goed! Toen we aankwamen op Anchorage bay hadden we eigenlijk geen om dat stuk weer terug te lopen, dus we wilden kijken of we een watertaxi konden nemen. Daar gevraagd en er was gelukkig nog plek. Hij zou om 16.00 vertrekken en het was op dat moment 15:00. Gelukkig hadden we nog even tijd om op het strand te liggen en om de zee in te gaan. Het was uiteindelijk 16:00 en we namen de watertaxi terug. Dat was best leuk eigenlijk! We waren terug rond etenstijd, maar we gingen eerst nog even in de zon zitten, douchen en tas inpakken voor de volgende dag. Pas om 21:00 hadden we het eten klaar gemaakt. Gelukkig was het alleen maar opwarmen! Na het eten begon het heel koud te worden buiten en daarom zijn Melina, Katie en ik naar de TV room gegaan en hebben daar beauty and the beast gekeken. Na de film ging iedereen slapen, omdat we de volgende dag er op tijd uit moesten.


Om 05:45 ging de wekker. Melina en ik zijn richting het strand gelopen op daar de zonsopgang te zien. Helaas hadden we net niet genoeg tijd om de zon echt te zien opkomen, maar het was wel een mooi gezicht. We zaten in de bus en dit zou een lange reis worden.. we zijn een paar keer gestopt voor eten/drinken, een supermarkt stop en ook zijn we naar de pancake rocks geweest. Dat was echt super mooi! Het is een wandeling van ongeveer 20 minuten langs de zee en daar staan allemaal grote rotsen. Het was 17.30 toen we eindelijk aankwamen in Franz Josef. Het was een lange reis, dus we zijn heerlijk in de hottub gegaan voordat we gingen eten. Daarna even gedoucht en een drankje gehaald bij de bar. Echt een heel mooi verblijf was het! Tussen de bergen in het regenwoud en de bar/restaurant leek wel een beetje op zo'n ski resort met al dat hout en gezellige uitstraling. Melina en ik hadden samen een maaltijd gekookt. Dit was rijst met chicken teryaki. Er was een Nederlandse jongen op dat moment naast ons aan het koken waar ae mee aan de praat raakte, dus we hebben met z'n drieen gegeten. Later zijn we ook met z'n drieen naar de bar geweest, waar we een aantal anderen van de bus tegenkwamen. Het was echt heel gezellig, maar toen het 'uitgaan' begon, ben ik niet lang gebleven, want de muziek was echt slecht helaas.


De dag begon goed, maar dat veranderde al snel. Het begon te regenen en dat zou niet eerder stoppen dan 's avonds. Opzich mag ik niet klagen, want dit was nog maar de derde regenachtige dag in de 2 maand dat ik hier ben. Dat tel ik de dagen dat er soms wat druppels vielen niet mee. Ik wilde eigenlijk ondanks de regen, toch een hike doen naar de gletsjer. Gelukkig wilde Vincent (die Nederlandse jongen) en nog een Engelse jongen dat ook doen. Terwijl we aan het wachten waren op de shuttle, kwam er nog een Duits meisje van onze bus aanlopen. We zijn toen maar met z'n vieren die kant op gegaan. In de shuttle lagen grote paraplu's die we mochten lenen en natuurlijk maakten we daar gebruik van met dit schijtweer. Het was ongeveer 1,5 uur lopen heen en terug. De regen en mist had wel wat eigenlijk, maar daardoor konden we niet alle bergen zien. Bij de gletsjer hebben we wat foto's gemaakt en toen zijn we weer terug gelopen. Onderweg vertelden de anderen dat ze zich hadden opgegeven voor de 'all you can eat pizza' en in de eerste instantie was ik dat niet van plan, maar eenmaal terug heb ik me toch opgegeven. Dit kostte $20,- en dan kreeg je een drankje, garlicbread en patat als voorafje en daarna kon je zoveel pizza eten als je wilde. We hadden nog tijd die middag en zelf ben ik toen naar de tv room gegaan, waar een paar meiden een film aan het uitzoeken waren. Het werd Shrek en daarna nog een andere film waar ik de naam van kwijt ben. Altijd goed om op een regenachtige dag films te kijken. Voor dat het pizza geval begon, liep ik terug naar m'n kamer en een kamergenoot van mij ging daar ook heen, dus zijn we maar samen die kant op gelopen. Het was best druk daar, maar wel gezellig! Nadat we de voorafjes en een pint hadden gekregen, kwamen de pizza's om de zoveel minuten op tafel. Er waren 6 verschillende soorten en de 2 lekkerste waren pepperoni/bacon en een Mexicaanse. Na 1,5 uur eten, bleven we nog eventjes zitten en zijn toen naar onze kamer gegaan. De meesten hadden weinig zin om nog iets te doen volgens mij, want heel veel anderen zijn ook naar hun kamer gegaan. Volgende dag weer een busreis..


Ik ben op tijd opgestaan, zodat ik rustig de tijd had om te douchen, te ontbijten en m'n tas in te pakken. We vertrokken om 08:30 en hebben onderweg heel veel stops gemaakt voor foto's. De eerste stop was op het midden van de weg, waar we Fox Glacier en mt Cook zagen, dat is de hoogste berg van NZ. De tweede stop was een wandeling van 50 minuten, waar we langs een meer liepen, waar Mt Cook in reflecteerd. Was wel super mooi om te zien! Later zijn we ook een paar keer onderweg gestopt bij mooie uitzichten. Dit is dus echt het nadeel als je met de bus reist. Veel leuke mensen, je kunt overal heen en verblijft op mooie plekken. Maar als je dus ergens stopt voor een uitzicht of een wandeling, loop je daar direct met heel veel mensen van jouw bus + de mensen van de kiwi experience die ongeveer dezelfde route hebben (dat is de concurrent van Stray). Dus op zo'n mooie relaxte plek lopen daar sowieso 2 volle bussen rond. Ook hadden we weinig tijd bij die stops, dus je kon niet echt genieten. Maar ondanks dat, was het natuurlijk wel super mooi! De route begon tussen de bergen, toen langs de kust, toen Mt Aspiring national park en als laatste langs Wanaka lake. Dus je hoefde je niet te vervelen met zo'n mooie route. Tegen een uurtje of 4 kwamen we aan in Wanaka. Hier verbleef iedereen in verschillende hostels. Ik zat ook in de kamer met iemand waarmee ik in Franz Josef ook in de kamer zat en we hadden afgesproken om met nog 2 anderen naar het meer te gaan voor de zonsondergang. Eerst had ik wat eten gemaakt en toen ben ik die kant op gegaan. Het was wel heel mooi, maar het begon zodra de zon acher de bergen verdween, best koud te worden. We hebben toen nog even gezeten aan een picknicktafel en zijn op gegeven moment maar terug gelopen naar ons hostel. Ik had er met hun trouwens nog over dat er zoveel Duisters zijn in NZ. Er zijn opzich ook wel redelijk wat Nederlanders, maar het stikt er van de Duitsers. Ze vertelden dat het heel normaal is om naar Australie of Nieuw Zeeland te gaan na de middelbare school of na het afstuderen. De meesten kennen ook wel een paar anderen van school of van hun vrienden die daar dan ook zijn op dat moment. Dat lijkt mij dus echt niks aan. Dan is het alsof je niet eens in het buitenland bent en je wil juist naar zo'n land omdat het iets bijzonders is. Hun vinden het eigenlijk ook niet heel leuk dat er overal Duitsers zijn, want ze willen ook graag hun Engels verbeteren. Snap ik maar al te goed! Terug in het hostel hebben we op de kamer gezeten en ben ik bezig gegaan met deze blog. Had veel in te halen de laatste tijd. We zijn na een tijdje gaan slapen en ik moest er weer op tijd uit, want morgen vertrok mijn bus naar Twizel, waar mijn vakantie tijdelijk voorbij is. Er moet weer gewerkt worden..


Wellington

Mijn tweede dag in Wellington begon rustig. De meiden bij mij in de kamer moesten om 6.30 al weg, dus had 's ochtends de kamer heerlijk voor mij alleen. Tussen de middag zijn Lotte en ik naar het te Papa museum geweest. Dat is het nationale museum van NZ. Het was helaas wel druk en doordat ik nog niet fit was, was het niet heel fijn rondlopen. Toch was het wel interessant. Je had een o.a. een gedeelte over de eerste wereldoorlog, de Maori en de natuur in NZ. We zijn er redelijk snel doorheen gegaan, ondanks dat het wel mooi was. We liepen naar buiten en wauw! Wat een wind!! Toen snapte ik waarom ze het windy Wellington noemen haha. De dag hiervoor, lazen we al dat er op deze dag een festival aan de gang was: Pasfika. Dat was praktisch naast het museum, dus zijn we daar heen gegaan. Het was niet zo groot. Gewoon 1 podium op het plein met een aantal standjes, maar het was wel leuk met al die mensen die daar optraden. Echt een cultuur geval. We hebben daar misschien 20 minuten gekeken en toen was ik terug gegaan naar het hostel en Lotte bleef nog even in de stad. S'avonds wilden we allebei graag een keertje Nando's uitproberen, omdat we daar zoveel goede verhalen over hoorden. Helaas hadden we denk ik het verkeerde besteld. Het was wel lekker, maar niet meer dan een simpele wrap. Inderdaad zei later iemand tegen mij dat er betere dingen op het menu staan. Volgende keer beter! Na het eten hebben we gewoon in de lobby gezeten, niks bijzonders.


Lotte vertrok de volgende ochtend en ik was er redelijk op tijd uit om pannekoeken te maken! Dat was nog een leuk iets aan dit hostel. Gratis pannekoeken als ontbijt! Verder was de dag heel simpel. Beetje in het hostel gebleven en 's avonds nog naar de bar ernaast gegaan voor wat gratis eten. Daar kwam ik nog een paar tegen die tot aan de Tongariro crossing bij mij in de bus zaten, dus samen met hun gegeten en na een uurtje ben ik weer terug gegaan naar het hostel.


De dag daarna voelde ik me al veel beter. Een dagje rustig aan doen had dus geholpen! Wel hoorde ik 's ochtends van m'n vader dat er iets aan de hand was met mijn kat. Achteraf bleek dat hij zijn achterpoot op 3 plekken gebroken heeft en nu zit zijn poot in het verband en mag hij een aantal weken niet springen en niet veel lopen, zo zielig!! Dus die ochtend (voordat ik nog wist wat er mis was) maakte ik me natuurlijk wel zorgen!


Deze dag ben ik met Lauren (canadees) een beetje rond gaan lopen in de stad. We hebben een heel stuk langs het water gelopen, want het was heerlijk weer! Die avond zijn we naar een sportsbar gegaan en daar hebben we ook een heerlijke pizza gegeten! Best leuk trouwens, zo'n bar! Overal heb je schermen met sportwedstrijden. Op dat moment was er American football op, dus heb ik dat ook een keertje gezien! Leuke dag!


Voor de tweede keer moest ik er op tijd uit, omdat ik moest veranderen van kamer en daarvoor moest je wel uitchecken om vervolgens 's middags weer in te checken. Dit was elke keer omdat ik m'n verblijf verlengde, totdat ik iets hoorde van Hobbiton. Deze dag kreeg ik dus ook een mail van hun, met de datum voor m'n sollicitatiegesprek. Aankomende donderdag! Shit.. dat was balen, want ik wilde voor de woensdag een intercity bus boeken, maar er waren alleen nog maar dure plaatsen beschikbaar en als ik die van donderdag nam, zou ik veel te laat aankomen. Wel stond in de mail dat het ook mogelijk is om via Skype een job interview te doen. Na lang nadenken toch maar een mail gestuurd dat het via Skype moest helaas. Deze middag heb ik een beetje geshopt. Niks gekocht, want juist hetgene wat ik moest hebben, kon ik niet vinden (zoals altijd). Daarna ben ik naar de bieb gegaan om gebruik te maken van een pc, zodat ik eindelijk de foto's van de camera kon halen! Dit duurde wel even, want ik moest heeel veel foto's overzetten. Zonder dat ik het door had, heb ik daar wel 2 uur gezeten! Toen ik klaar was, ben ik naar het hostel gegaan en vervolgens naar het cafe voor het gratis eten. Het was gewoon weer hetzelfde eten! Dan zeggen ze dat het niet iedere dag hetzelfde is, maar dan noemen ze het lasagne ipv beef pie. Enige verschil is dat het met lasagnebladen is en beef pie met bladerdeeg. De rest was allemaal hetzelfde.. ik zat aan de tafel met een engelse jongen, waar ik mee aan de praat raakte. We hadden het zo over dingen die te doen waren hier in Wellington en toen bleek dat we allebei graag naar Weta Cave wilden gaan. Dat is een studio, waar ze voor verschillende films special effects maken. We hadden afgesproken om dat samen te gaan boeken! We zaten daar tot een uurtje of 8 en toen zijn we maar terug gegaan naar het hostel.


Lauren vroeg 's ochtends of ik zin had om naar het museum te gaan. Aangezien het de vorige keer druk was en ik me nu wel goed voelde, ben ik weer heen gegaan. Dit keer was het heel rustig, dus we konden overal normaal kijken en daardoor zag ik dingen die ik de vorige keer niet had gezien. Wel de moeite waard geweest om voor een tweede keer te gaan dus. Na het museum zijn we een beetje langs de winkels gelopen en hebben we bij de subway wat gegeten. Ook zijn we 's avonds nog naar een leuke bar geweest langs het water. Daar niet heel lang gezeten, want Lauren vertrok de volgende ochtend met de bus.


Deze ochtend moest ik alweer van kamer veranderen helaas, dus dat werd weer wachten tot 14.00 in de lobby. Heb ook niks gedaan tot die tijd, want ik had ook deze dag m'n Skype gesprek met Hobbiton. Ik wist alleen eerst niet zeker of ik dit gesprek ook om 14:00 zou hebben, zoals eerst wel de bedoeling was als ik daar mijn gesprek had. Vandaar dat ik ook in het hostel bleef, totdat ik wat hoorde. Om 14:00 checkte ik in, ging naar m'n kamer en kreeg ook meteen een Skype oproep. M'n eerste sollicitatiegesprek in het engels en dan ook nog eens online.. het gesprek ging opzich wel goed voor mijn gevoel en ik was heel enthousiast over de baan, want hoe vet zou het zijn als ik kwam te werken in o.a. The Green Dragon (pub in Hobbiton). Na het gesprek heb ik niet heel veel bijzonders gedaan. Ben naar de bar geweest en het eten was w??r hetzelfde! Later ben ik in de lobby gaan zitten, waar ik later die avond een Canadese jongen ontmoette, waar ik mee ging kletsen de rest van de avond. Ook hadden Ollie (die Engelse jongen) en ik afgesproken om de volgende dag naar Weta Cave te gaan en daarnaast ook een tour langs de Lord of the Rings filmlocaties te doen. Ik heb natuurlijk geen auto, dus dan was dit een goede optie om het toch te kunnen zien! Helaas had ik ook een mail ontvangen die avond dat ik niet aangenomen was bij Hobbiton.. ze moesten een shortlist maken en ik viel daar buiten. Ik snap het ook wel.. gesprek ging lang niet verkeerd, maar soms vroeg ze me wat en kon ik niet helemaal op de juiste woorden komen, waardoor ik niet precies kon zeggen wat ik wilde + bij een gesprek face to face heb je altijd meer kans dan via Skype.. maarja, ik mag aan de ene kant blij zijn dat ze van al die sollicitaties, mij wel hebben uitgekozen voor een gesprek.


Deze dag was de tour. Dit stuk is wel meer voor de mensen die de films van Lord of the Rings kennen. Om 10.15 vertrok het busje. We waren met z'n 10en, dus een mooi aantal. Als eerst gingen we naar een open plek langs de weg. Hier hebben ze de set voor Helms deep en later Gondor gebouwd. Zo grappig dat dit eigenlijk een werkplaats is voor vrachtwagens etc. en je hebt gewoon uitzicht op de stad. Je zou helemaal niet denken dat dit als set gebruikt werd! Hierna gingen we door naar een openbaar parkje, waar ze opnames hebben gemaakt voor Isengard. In de film, rijdt de acteur die Gandalf speelt, ook eigenlijk met z'n paard richting een speeltuin en daar moest hij praten tegen een blauw scherm met een kruis erop waar op stond: hier staat Saruman. De acteur die Saruman speelde, nam de sc?ne op een andere plek op waar hij ook tegen een blauw scherm moest praten haha. Ook zijn we naar een rivier geweest, waar Aragorn in het tweede deel in was gevallen. Dit was dus gewoon een rivier midden in een woonwijk! Het bleef ons verbazen op wat voor plekken de filmlocaties waren, maar toch waren deze plekken allemaal beschut, zodat niet iedereen kon zien wat er gebeurde. Natuurlijk wisten mensen in de omgeving wel dat ze bezig waren met een film, maar ze konden nooit raden wat voor films het uiteindelijk zijn geworden! Vervolgens hebben we het bos gezien waar ze rivendel hebben opgebouwd. De scenes van dichtbij in ieder geval. Ze wilden het speciaal op die plek hebben en daardoor hebben ze bomen uit de grond gehaald en opnieuw geplant in een greenhouse, zodat ze daar de set konden bouwen. Op deze plek hebben we ook geluncht. Tijdens de lunch kwamen we ook te weten dat onze tourguide als figurant heeft meegespeeld in the Hobbit. Ze vertelde nog leuke feitjes over hoe dat allemaal werkt achter de schermen en vertelde dat ze de acteurs ook heeft ontmoet. Nadat iedereen klaar was met eten, gingen we opweg naar de laatste locatie: mt Victoria. Op deze plek zijn opnames gemaakt voor de Hobbitwoods in de eerste film. Hier zagen we de verschillende plekken waar ze achterna gezeten werden aan het begin van de film. Heel leuk om dit allemaal te zien en interssant om al die feitjes te horen die onze guide erbij vertelde. Weta workshop was de afsluiter van de dag. Hier kregen we een tour door de Weta Cave. Natuurlijk niet langs de werkplek, maar wel verschillende ruimtes met dingen die ze gemaakt hebben voor de films. Wapens, maskers voor wezens, harnassen.. Behalve Lord of the Rings en the Hobbit, maar ook films zoals King Kong, Narnia, Thor, Avatar etc. so knap hoe ze dat allemaal maken en veel werk ook! Op dat moment waren ze bezig met Avatar 2, Life action van Mulan en nog een nieuwe film. Dus weer wat om naar uit te kijken! Nadat de tour was afgelopen en we werden afgezet in het centrum, ben ik met 3 mensen van de groep ergens wat gaan eten. Hier hebben we nog een poosje gezellig gezeten en daarna gingen we allemaal terug naar ons hostel.


De dagen daarop heb ik eigenlijk niet veel gedaan. Beetje met de mensen uit m'n kamer praten, af en toe de stad in of gewoon in de lobby zitten. Wel had ik de ferry naar het zuidereiland geboekt voor donderdag (31 Januari). Ik wilde dus nog een keer mijn verblijf in Nomads verlengen, maar wat gebeurde er.. krijg ik een boekingsbevestiging van een compleet ander hostel! Eerst dacht ik shit nee he! Maar ik kwam erachter dat dit hostel tegenover de ferry is, dus ik ben daar maar gewoon naartoe gegaan. Prima hostel was het eigenlijk! Ik kreeg die dag ook een mailtje van een supermarkt waar ik gesolliciteerd had, dat ik was aangenomen! De supermarkt ligt in Twizel. Dat is een heel klein plaatsje, maar wel een mooie omgeving! Ook kan ik verblijven in een staff house, dus dat is mooi meegenomen! Heb ook gelijk maar mijn bus doorgeboekt naar Wanaka, zodat ik vanuit daar naar Twizel kan. De volgende dag in het nieuwe hostel, kreeg ik een appje van Hendrik, met de vraag of ik nog in Wellington was. Blijkbaar was hij daar ook, dus hebben we die dag afgesproken. Is ook alweer bijna een maand geleden dat ik hem heb gezien! We hebben gewoon wat rondgelopen, ergens wat gedronken en toen gechillt in het parkje. We zijn allebei terug gegaan naar ons hostel om wat te eten en 's avonds zijn we naar de Botanic Gardens gegaan, waar iedere avond in Januari optredens waren. Helaas was degene die optraden niet echt leuk, maar het was wel gezellig. Toen het donker werd, was alles heel mooi verlicht in allerlei kleuren. We zijn tot een uur of 10 gebleven, voordat we allebei terug liepen naar ons hostel. Het was in ieder geval een leuke dag!


De laatste dag in Wellington alweer! Deze dag ben ik langs alle winkels gelopen om nogmaals te kijken of ik ergens een goedkope bikini en sportlegging kon vinden. Zoveelste poging! En echt 1 van de laatste winkels waar ik in liep, had een bikini ?n een sportlegging! Ik was zo blij dat ik het nog net kon vinden voordat ik naar het zuidereiland vertrok! Het was heerlijk weer, dus ben heerlijk rond gaan lopen en heb ook een tijdje aan et water gezeten. 'S avonds was het weer tijd om mijn backpack in te pakken helaas. Dat is echt het minst leuke aan reizen haha. De rest van de avond ben ik in de kamer gebleven. M'n kamergenoten waren ook allemaal in de kamer, dus dat was wel gezellig. De volgende ochtend moest ik er om 05.30 uit, aangezien ik me om 7.00 moest melden bij de ferry. Daar begon mijn avontuur op het zuidereiland!


See you!
Ouderwets zonder internet!

Ik heb heel veel foto's op mijn camera. Eerst moet ik een pc zien te vinden voordat ik die kan plaatsen helaas.

En heb wel weer veel meegemaakt, dus het niet echt kort zoals gewoonlijk ^^


Het was de tweede dag in het YHA hostel in Rotorua. Tussen de middag heb ik in m'n eentje rond gelopen door de stad. Beetje winkel in en uit en op zoek naar een telefoonwinkel. De dag ervoor startte mijn mobiel om de paar minuten (en soms zelfs seconden) opnieuw op, dus ik kon er niks meer mee beginnen. Ik had er één gevonden en die vrouw zei dat het een software probleem was, wat niet verholpen kon worden. Ik had gelukkig nog een extra mobiel bij me, dus had de simkaart daar maar in gestopt. Mobiel moest nog wel even worden opgeladen. Ondertussen heb ik weer even bij Starbucks gezeten. Terug in het hostel probeerde ik die andere mobiel uit en deze had hetzelfde probleem!! Het lag dus niet aan mijn mobiel, maar aan de simkaart.. Tot dusver heb ik nog geen kans gehad om naar een winkel van de provider te gaan en daarom kan ik alleen maar internet gebruiken als ik WiFi heb, via m'n Nederlandse simkaart. So be it..

Terug in het hostel kwam ik Jeanne tegen. Blijkbaar zaten zij en Jessy in hetzelfde gebouw. Die middag ben ik dan met haar en nog een Ierse en Amerikaanse jongen naar het meer geweest. 's Avonds zijn we met dezelfde mensen + nog 3 anderen naar Eat Street geweest om ergens wat te eten en daarna zijn we doorgegaan naar Sobar en later Lava Bar. We zijn daar tot een uur of 12 gebleven, want het was best rustig. Het was ook zondag.. Maar ondanks dat, was het wel gezellig!

Maandagochtend moest ik er wel op tijd uit voor het uitchecken. Ik ging weer verder reizen met Stray. Het was zoo hard aan het regenen, dus bleven we maar lekker binnen zitten totdat we konden vertrekken. Het was een redelijk grote groep van 30 mensen, gok ik. Ook Jessy, Steffi, Grayton en Amber (de mensen van de dag daarvoor) zaten in dezelfde bus dus in kende er ieder geval al enkele. De eerste bestemming was Lake Aniwhenua, waar we kennis gingen maken met de Maori cultuur. We pikten iemand op die deze dagen onze gids was. De regenjas kwam eindelijk een keer van pas, want onderweg stopten we nog. Daar moesten we een stukje door het bos lopen in de stromende regen. Daar zat de oudste Maori grot van NZ verborgen. We zagen daar allemaal wall carvings van heel lang geleden. Vervolgens vertrokken we naar de plek waar we gingen overnachten. Het was een mooie plek aan het meer en ook lekker in de natuur. Nadat we allemaal een cabin hadden uitgezocht, konden we zien hoe ze een hangi in de grond stopten. Dat is de Maori manier van koken. Terwijl het eten onder de grond met stoom gaar werd gemaakt, gingen wij een spel doen met stokken. We stonden in een cirkel en iedereen had een stok vast. Als die man 'maui' zei, moest je de stok van degene links van je overnemen en als hij 'matei' zei, moest je de stok van degene rechts van je overnemen. Klinkt simpel, maar het is goed opletten! Ik heb het best aardig lang volgehouden voordat ik de stok liet vallen. Daarna hebben we nog een ander spel gedaan een beetje in dezelfde richting. Beide spellen waren echt leuk!

Enkele mensen gingen een 'haka' les doen en een aantal ging een armband weven met een plant. Ik zag een voetbal liggen, dus ben met een andere jongen een beetje wezen hooghouden. Verder hebben we die middag met een groepje gezellig onder een overkapping. Met een paar Nederlanders hebben we die Maori man wat Nederlands geleerd. Wat lachen was dat! De manier hoe hij het uitsprak was zo komisch!

Toen was het tijd dat het eten uit de grond werd gehaald en daarna was het wachten totdat ze het hadden bereid. We konden van alles eten: kip, aardappel, soort hartige taart achtig iets, pompoen... Alles dat ik had opgeschept was zo lekker!! Zo apart, dat eten zo lekker kan zijn als het onder de grond gemaakt wordt. Na het eten gingen we naar de lounge, waar we de kans kregen om van alles te vragen over de Maori cultuur. Toch wel interessante dingen te weten gekomen. De volgende ochtend moesten we om 08.30 uurweg, dus we zijn niet te laat gaan slapen.

Bah, de wekker ging.. Heerlijk geslapen!! Na het ontbijt gingen we de spullen weer inladen en reden we door naar taupo. Het was wel jammer, want normaal gesproken zouden we deze ochtend ook nog een Maori basisschool bezoeken, maar het is nu zomervakantie helaas. Ook konden we wat andere dingen niet doen vanwege de regen, maar desondanks was het wel heel leuk! Een poosje later kwamen we aan in Taupo. Ook nu was het weer aan het regenen.. We hadden 1,5 uur om wat boodschappen te doen voor de komende dagen en wat je ook maar verder wilde doen in die tijd. We moesten voor drie dagen boodschappen doen, want de volgende stop was Blue Duck Station. Dit is echt in the middle of nowhere, zonder signaal en zonder winkels. Ik liep samen met Lotte rond in de supermarkt en we hadden echt geen idee wat we moesten kopen, dus we zijn denk ik wel 40 minuten daar binnen geweest. Later ben ik nog met Isabelle (een Zweedse) naar de Subway gegaan, waar ik voor het laatst even een appje kon sturen. Uiteindelijk vertrokken we weer en stopten een poos later nog één keer bij een supermarkt. Ik was nog iets vergeten, dus dat kwam goed uit. Door de regen lagen er wat plassen water op de parkeerplaats en zonder erbij na te denken liep ik zo een plas in waar het water tot aan m'n enkels kwam.. Schoenen en sokken kletsnat! Na de laatste supermarkt stop reden we ook nog langs Lake Taupo en Tongariro National Park, waar we helaas weinig van konden zien vanwege de mist en door het slechte weer. Het enige wat we een beetje zagen, was een besneeuwde berg.

Met nog een uur te gaan, voelde het al echt afgelegen. Het waren allemaal kronkelweggetjes door de bergen en af en toe zag je een keer een boerderij. Na weer een hele poos rijden door de natuur, kwamen we aan bij Blue Duck Station. Dit heet trouwens zo omdat in dit gebied de zeldzame blauwe eenden leven. Je hebt wel geluk als je er één ziet. Dit aangezien er nog maar 2500 van zijn. Maar ja.. het was een boerderij met verschillende lodges en een heel groot landgoed. Je had één gezamenlijke ruimte waar je ook eventueel wat kon eten, maar wij zaten voornamelijk in onze lodge. Daar hadden we verschillende kamers, een keuken, douches en een buitenplaats met overkapping. Het was al laat in de middag toen we eenmaal een bed hadden uitgekozen en de tassen hadden gedropt. We zijn nog even rond wezen lopen over de boerderij voordat we gingen eten. Je kon kiezen om zelf te koken of je kon voor een bepaald bedrag daar wat eten. Ik koos voor het tweede en de eerste avond was het rijst met geitenvlees. Nooit gehad en het was niet vies, maar het is ook niet mijn favoriete vlees. Na het eten werd er een kampvuur opgestookt en daar hebben we de hele avond gezeten met wat muziek aan en wat te drinken. Het was echt een hele gezellige avond zo zonder mobiel! We bleven als één van de laatsten op en omdat de rest in mijn kamer al lag te slapen, probeerde ik zachtjes te doen, maar zonder succes. Eerst moest ik dingen uit m'n tas halen, waardoor ik de rits een paar keer open en dicht moest doen. Daarna klom ik in bed (bovenin het stapelbed) liet ik mijn mobiel uit bed vallen. Ergens midden in de nacht liet ik ook nog de bak met waspoeder uit het bed vallen en alsof dat niet genoeg was, moest ik ook 's nachts nog een keer naar de wc. Ik klom uit bed en dacht dat ik beneden was, maar dat was niet geval. Hierdoor viel ik tegen iemands bed aan! Soms kan ik gewoon zo onhandig zijn! De volgende ochtend had ik maar even sorry gezegd tegen m'n kamergenoten. Ik moest wel lachen, want één van hen dacht zelfs dat ik dronken was haha.

De tweede dag had ik een horse trekking geboekt. Ik had nog nooit van m'n leven paard gereden, maar dit leek me echt de moeite waard zo door dit landschap. We waren met z'n 8en en kregen allemaal een eigen paard. Eerst legde iemand uit hoe het moest en toen mochten we alles zelf doen. Ik moet zeggen dat het nog best makkelijk is om op een paard te klimmen ondanks mijn lengte! We reden met z'n allen een route van 2,5 uur door een heel mooi landschap. Ook gingen we een berg op, waar we geweldig mooi uitzicht hadden! Op de weg terug moesten we aan de kant. Er kwam een hele grote kudde schapen over de weg, begeleid door honden. Wel leuk om zoiets een keer in het echt te zien! Tussen de middag kwamen we terug en het was inderdaad echt de moeite waard!!

Daarna ben ik eerst wat wezen eten. Daarna ging ik met Lotte en Fenja (een Duitse) een wandeling maken naar een waterval. Het duurde ongeveer een uur voordat we er waren. De buschauffeur en nog een andere jongen waren daar ook en die gingen bovenop de waterval zitten. Lotte en ik besloten om dat ook te doen en dat was wel heel vet als je daar zo zit! We bleven daar een poosje en zijn toen weer terug gelopen. Tegen die tijd was het ook alweer tijd om te eten. Dit keer stond er lasagne op het menu, heerlijk! Na het eten was het vooral tas inpakken en relaxen, want de volgende dag moesten we er om 05.00 uur uit vanwege de Tongariro crossing!! Dit was echt één van de dingen die ik heel graag wilde doen en het hangt heel erg van het weer af of zoiets doorgaat, maar gelukkig.. het weer was top! De Tongariro crossing is een 7 uur lange wandeling over een vulkanisch landschap. Op deze plek is ook Lord of the Rings opgenomen! 's Ochtends was iedereen moe en probeerde te slapen in de bus, wat natuurlijk niet lukte.. We reden naar een klein dorpje waar we in moesten checken en vanaf daar reden we met een shuttle naar het begin. Ik startte samen met Judith en Lotte. Het begon heel makkelijk. Niet heel stijl ofzo. Ook toen we al wat hoger waren, konden we Mount Taranaki zien. Een berg die 250 km verderop ligt! Na een uurtje lopen, kwamen we bij een punt waar het wel ineens heel erg stijl werd. Na een tijdje raakten Judith en Lotte wat achterop en ik wist niet precies waar ze waren, dus toen ben ik doorgelopen. Onderweg kom je wel allemaal mensen tegen van de groep, dus was niet helemaal alleen. Af en toe moest je wel even een break nemen door die hele klim, maar het ging nog goed gelukkig! Na een tijdje lopen, kwam ik Fenja tegen, die ook de mensen waarmee ze liep kwijt was. Toen zijn we maar met z'n tweeën verder gegaan. Iedere keer dachten we dat we bij de top waren en dan was je boven, maar bleek dat je nog verder moest klimmen! Maar het was het allemaal waard want eenmaal boven hadden we toch een mooi uitzicht!! We stonden daar op bijna 2000 meter hoogte, dus dan kun je wel nagaan wat voor uitzicht dat is! Ook zagen we aan de andere kant mooie blauwe meren. Om daar naartoe te lopen, moesten we natuurlijk bergafwaarts. Dit was best grappig, maar je moest heel erg uitkijken. Het was namelijk zand en losse steentjes, dus één verkeerde stap en je gleed uit. Na de meren was er eerst weer een heel recht stuk en daarna was het weer een poosje klimmen, maar dat viel wel mee. Toen we daar boven voor de zoveelste keer foto's aan het maken waren drong het tot ons door dat we misschien een beetje teveel tijd aan foto's hadden besteed. Er stond namelijk een bordje dat het nog 1,5 uur was naar de parkeerplaats. Het was op dat moment 15.00 uur, de shuttle zou er om 16.00 uur zijn en max. 16.30 uur vertrekken. Dat werd dus haasten... Het eerste stuk was zigzaggend de berg af in een goed tempo en het laatste stuk was door een bos met allerlei trappen. Daar hebben we bijna gerend soms. Het heeft wel geholpen, want we kwamen om 16.10 uur aan en op het einde kwamen we nog drie anderen van onze groep tegen. Ondanks dat gehaast op het eind hadden we er geen spijt van, want we hebben in ieder geval mooie foto's!

Iedereen zat op de weg naar het hostel moe, maar voldaan, in de bus. Dit was wel echt één van de hoogtepunten tot nu toe! Eenmaal aangekomen in ons hostel was het eten koken en verder niet veel meer doen. Ook hadden we na 3 dagen weer internet, dus iedereen wilde natuurlijk alles even checken. Ik had die avond na Hobbiton gesolliciteerd op een vacature als horecamedewerker in Hobbiton en ineens zag ik een mailtje van hen met de vraag of ik ook geïnteresseerd was in hun retail department, want ze zagen dat ik daarin ervaring had. Er stond ook bij dat als ik geïnteresseerd was, dat ze me wilden uitnodigen voor een gesprek! Natuurlijk wilde ik dat, want hoe vet zou het zijn om op dé movieset te werken! Nu is het dus weer wachten op reactie.

De volgende ochtend vertrokken we om 8.00 uur naar Wellington. Als eerste maakten we een stop in Bulls, waar een "gumboot kooi" stond. Blijkbaar is dit een typisch Nieuw Zeelands spel. Hierbij moet je een rubberen laars zover mogelijk gooien. Iedereen moest een poging doen en de winnaar zou een gratis drankje krijgen die avond. Ik hou altijd wel van spelletjes, maar bij mij ging het dit keer helemaal mis! In plaats van dat ik de laars vooruit gooide, gooide ik hem omhoog en bleef die vastzitten in de boom! We moesten allemaal lachen natuurlijk! Maar ja, als laatste was er zelfs een jongen die het voor mekaar kreeg om hem links over het hek te gooien, bijna op het treinspoor, dus ik was niet de enige haha.

We stopten nog twee keer voordat we in Wellington waren en één daarvan, was bij een molen met een Nederlands winkeltje erin. Eerst zouden we daar niet heen gaan, maar één van de andere Nederlanders had gehoord dat de vorige Stray groep daar wel was geweest, dus ze had de buschauffeur overgehaald om daar ook te stoppen. In dat winkeltje vond ik gelukkig gehaktkruiden! Thuis gebruik ik dat altijd als ik iets met gehakt maak en helaas verkopen ze dat niet in NZ. Ik was heel blij dat ik het eindelijk kan gebruiken! Ook heb ik (en de andere Nederlanders) stroopwafels gekocht. Hoe verrassend! Na 10 min. reden we door naar Wellington. Iedereen zat verspreid over de stad maar de meesten zaten toch in Nomads, waar ik zelf ook geboekt had. Na het inchecken zijn Lotte en ik even naar de supermarkt geweest en hebben even langs het water gelopen. Dat zag er echt mooi en gezellig uit allemaal. We bleven niet heel lang want het was al bijna etenstijd en via het hostel kun je gratis eten bij het café ernaast. Dat was best lekker, beef pie en wat groente en dat in een currysaus. 's Avonds hadden we afgesproken met de groep in diezelfde bar. We hebben daar misschien anderhalf uur gezeten en toen zijn ze naar een andere bar gegaan. Ik ging niet mee omdat ik me niet fit voelde helaas.

Volgende keer lees je wel hoe het verder is gegaan in Wellington!Bay of Islands

Ik zat nog steeds in Rotorua te bedenken waar ik heen zou gaan. Eerst wilde ik de Beach Hopper boeken, maar dat werd hem niet. Ik wilde graag surfen in Raglan maardat was deze dagen maar voor één nacht beschikbaar. Beach Hopper hoort trouwens bij Stray. Dat is een speciale bus die van Rotorua - Waitomo - Raglan - Mt Maunganui en dan weer terug naar Rotorua gaat. Mt Maunganui hoef ik niet persé weer te zien. Daar ben ik al drie keer geweest, maar in Waitomo heb je de Glowworm Caves en Raglan is dus een goede surfplek. Maar goed, ik denk dat ik deze busreis wel ergens in het voorjaar ga boeken (voor jullie najaar).

Uiteindelijk had ik besloten om naar Paihia te gaan. Dit ligt in het noorden van NZ. Ik bleef nog twee nachten in Rotorua en het was heeel toevallig, Julia had hetzelfde hostel had geboekt. Dat was dus wel gezellig. Op donderdagavond zijn we samen met Casey (een meisje uit New York) naar de Night Market geweest en daarna nog even naar een bar. Was echt wel een geslaagde avond!

De dag daarna heb ik niet veel gedaan. Die dag dáárna, nam ik de Intercity bus naar Auckland. Was een rit van 4 uur en ik kwam daar 's avonds in het hostel aan. Had ff wat gekookt en 's avonds een beetje met m'n kamergenoten gekletst, that's it. De volgende ochtend moest ik om 7.30 uur bij de Stray bus zijn. Dat was dus vroeg opstaan want ik moest nog een stukje lopen. Er waren nog twee andere nederlanders die alleen reizen en we raakten al even aan de praat. Nadat we weg gingen, moesten we nog wat andere mensen oppikken. En dit was echt weer een actie van mij: ik had dus bijna 20 min gelopen met mijn backpack + daypack. Maar toen bleek dat het hostel waar ik zat, ook een opstapplaats was.. weer lekker slim! Op weg naar Paihia stopten we bij een bos waar wat oude bomen stonden. Was een hele korte, maar wel een mooie wandeling! We hadden nog een kleine tussenstop in Whangarei. Ik ging samen met Jessy en Jeanne (die 2 Nederlanders) buiten op het terras wat eten. Na een half uurtje reden we verder naar Paihia. Tis trouwens wel leuk hoe ze aan deze plaatsnaam komen. Pai betekend good in Maori en een Engelsman, die een klein beetje Maori sprak, zei toen hij daar voor het eerst was: It's Pai here en met een kiwi accent klinkt here als hia, dus Paihia!

Toen we aan kwamen rijden, zagen we meteen die mooie blauwe zee, echt super mooi! We checkten in in ons hostel en hadden daarna afgesproken om naar een waterval te lopen. Ik zat in een ander hostel, want deze was iets goedkoper (maar wel beter). We hadden, toen iedereen ingecheckt was, afgesproken voor het hostel. Onze hostels zaten tegenover elkaar. Er ging ook een Duits meisje met ons mee (Mareike). Eerst wist ik eigenlijk niet hoe lang de wandeling zou duren, maar het bleek dat het best lang was! En ik liep op slippers.. Eerst een stuk langs het strand en toen een wandeling van 5 km door een mooi bos. Onderweg ook door een mangrove gelopen en langs een rivier, dus het was wel de moeite waard. Na een tijdje kwamen we aan bij de waterval, waar we nog even bleven. De terugweg liepen we gewoon langs de weg. Dat was 45 min. lopen ongeveer. Onderweg hadden we zooo dorst. Gelukkig kwamen we een winkeltje tegen, waar we allemaal een heerlijke koude cola kochten! Toen we weer uitkwamen bij het strand, hebben we nog even gezwommen en zijn toen doorgegaan naar het hostel om te douchen. 's Avonds hebben we langs de boulevard fish n chips gegeten en hebben we een biertje gedronken bij een bar. Ik zei al dat de wereld klein is hier en dat blijkt wel weer. Er kwam iemand naar ons toe. Ze vroeg of ze bij ons mocht zitten. Ik draai me om en het is Justine! Het Duitse meisje die we in de eerste week in Auckland hadden leren kennen. Echt zoo toevallig! Ze had daar ook 2 Engelsen leren kennen, die er later ook bij kwamen zitten. Dus het was weer gezellig!

De volgende dag had ik een boottocht geboekt door de Bay of Islands. Ik was iets later die kant op gelopen. Maar toen ik daar kwam, bleek m'n naam niet op de lijst te staan. Ik mocht dus niet mee.. Later zag ik een mailtje met : declined, maar dat kreeg ik pas door nadat de boot was weggegaan. Heel handig. Ik had idd ook wel wat later geboekt dan de rest. Maar ja.. Dan verwacht we wel op tijd antwoord. Ik had even naar andere opties gekeken en er vertrok er nog één 's middags, maar die was wat duurder, dus ik twijfelde. Zat wel een stop op een eiland bij in met een bbq. Na lang nadenken had ik die toch maar geboekt. En heel toevallig Justine ook, dus was niet helemaal alleen gelukkig. Op de boot was het echt super! We hebben langs heel veel eilandjes gevaren over een mooie blauwe zee. Toen kwam het mooie.. We zagen een hele groep dolfijnen. Ze zwommen langs de boot en op het laatst sprongen ze zelfs! Ook zijn we naar Hole in the Rock gevaren. Een afgelegen eiland met een soort poort in de rotsen. Na een boottocht van 2.5 uur stopten we bij een ander eiland. Daar konden we heerlijk ten. Dit was wel echt top! Een barbecue op een onbewoond eiland, aan het water! We zaten samen met twee jongens uit Wales aan tafel. Dat zorgde weer voor leuke gesprekken. Na het eten hadden we nog even de tijd voordat we terug moesten. Nadat we waren vertrokken, moesten we eerst nog mensen in Russell afzetten en we besloten om daar ook uit te stappen. Dit is recht tegenover Paihia en dat was vroeger de hoofdstad van NZ. We bleven daar ongeveer 1,5 uur. We hadden ijs gehaald, aan het strand gezeten en op het laatst spraken we nog een poos met een ouder stel. Zij woonden daar. De vrouw was van Engelse afkomst en de man half Engels/half Indonesisch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest zijn vader bij het Nederlandse leger en daar was hij toen gebleven. Die man was dus in Nederland geboren. Ondanks dat hij op z'n vijfde al vertrok uit NL, kon hij het nog steeds een beetje spreken. Echt heel knap! Toch wel leuk zulke gesprekken!

Nadat we de ferry hadden genomen naar Paihia, zijn we gewoon naar ons hostel gegaan. We hadden elkaar weer een fijne reis gewenst, want Justine vertrok de volgende ochtend uit Paihia. Zelf ging ik de volgende ochtend naar Cape Reinga. Dit is het noordelijkste puntje van NZ. Deze tour was ik weer met Jeanne en Jessy. Om 07.15 uur vertrok de bus al. We zijn eerst naar een Kauri tree forest gegaan, waar een enorme Kauri boom stond! We haddenn een lunchstop bij een mooie plek aan het water, waar we fish n chips kregen. De volgende stop was bij The Great Sand Dunes. Dat was echt zooo vet. Daar gingen we namelijk met een board van de heuvel af op onze buik! Heb dat twee keer gedaan en het was echt leuk! Alleen de zandduinen op lopen was zwaar. Je zakt helemaal weg in het zand. Ook leuk om naar anderen te kijken. Sommigen vielen, anderen gilden en er waren er ook een paar bij die heel ver kwamen! We stapten weer in de bus en reden door naar Cape Reinga. Wat een mooie plek is dat! Op die plek komen ook de Pacific en de Tasmanzee samen. Dus in het water zie je dat die golven tegen elkaar op knallen. Een heel mooi gezicht! We bleven ongeveer een uur op deze plek. Eerst liepen we een heuvel op. Daar had je ook heel mooi uitzicht. Daarna door naar de punt bij de vuurtoren, wat ook heel vet was! Dat uur vloog voorbij. We moesten helaas al snel terug naar de bus. Dan merk je toch wel dat het jammer is om geen auto te hebben. Dan zit je niet aan tijd vast + het is minder druk, omdat er sowieso een hele bus vol rondloopt. Toch heb ik wel een goede keuze gemaakt want met Stray ontmoet ik zoveel leuke mensen, iedere keer benzine tanken is vrij duur en een auto kan kapot gaan. Wat bij die Duitse jongens nu dus al het geval was.

Terug in de bus had ik het met Jeanne nog over haar reis door Australië. Die is daar éénjaar geweest. Maar door dat soort verhalen (ook van meerdere mensen) zit ik er toch wel echt over na te denken om i.p.v. van 5 dagen Sydney, misschien 3 weken de oostkust te doen. Dus wie weet..

We hadden nog twee stops. Eerst reden we over the Ninety Mile Beach. Dat was echt zo'n grappige ervaring. Je kunt daar dus gewoon op het strand rijden! Daar konden we ook nog even uitstappen. De andere stop was voor afternoon tea. Daarna reden we door naar Paihia. Het was 18.30 uur toen we terug waren. We zijn dus bijna 12 uur weg geweest! 's Avonds hebben we dan ook niet veel meer gedaan. Later op de avond gingen we nog even naar een bar. Daar raakten buiten aan de praat met een paar locals. Het was best gezellig, dus we zijn gewoon de hele tijd buiten blijven staan.

De volgende dag vertrokken we om 14:00 uur en daarvoor waren we nog naar het strand geweest. Ook hebben we een ijsje gehaald en die was echt zoo lekker! Daar kan de ijswinkel in Dedemsvaart niet tegenop!

Toen was het zover.. We moesten Paihia weer verlaten.. Dit was wel de mooiste plek tot nu toe! Maar.. Er is nog zoveel te zien! Met de Stray bus reden we weer terug naar Auckland. Die avond alleen nog even boodschappen gedaan en bij KFC wezen eten. Daarna was het gewoon chillen in het hostel. De dag daarop was de rest al vroeg vertrokken richting Hahei. Omdat ik die route al had gehad, heb ik 's middags gewoon weer de Intercity genomen naar Rotorua. Daarvoor nog wel even wat zaken geregeld bij de bank, bij Stray en bij IEP. Om 15.30 uur vertrok de bus en om 19.00 uur kwam ik aan. De eerste twee nachten verbleef ik in Base Hostel en de andere 2 nachten in YHA. Die zit daarnaast. Die avond heb ik niks meer gedaan en eerlijk gezegd de dag daarop ook niet. Wel had ik leuke kamergenoten. Met twee van hen, een meisje uit (hoe kan het ook anders...) Duitsland en een jongen uit Oostenrijk, ging ik de tweede avond naar een bar. Ik bleef niet heel lang, misschien 1,5 uur ofzo, maar het was wel leuk! Ook Julia weer gesproken. Zij vroeg of ik zin had om de volgende dag mee te gaan naar Hobbiton. Ze had samen met een collega vrijkaartjes voor die dag. Ondanks dat ik geen vrijkaartjes had, kon ik toch gratis heen. Ik had het als kerstcadeau gekregen van m'n vader en Cindy! Ik wilde natuurlijk mee, maar ik zag dat het helaas al volgeboekt was. Toch heb ik de volgende ochtend (direct toen ze open waren) gebeld of ze misschien niet nog een plekje vrij hadden en dat hadden ze! Dus uiteindelijk kon ik toch mee!

De zaterdag heb ik uitgecheckt en om 12:00 uur had ik niks meer te doen. Dus heb ik even op het terras gezeten bij Starbucks. Daar is het wel relaxed zitten. Een grasveld met zitzakken en er is een klein podium waar mensen wat kunnen zingen als ze willen. Om 13:00 uur liep ik naar de tourshop, waar ik had afgesproken met Julia en haar collega. We waren allebei zo enthousiast dat we eindelijk heen gingen! In de bus kwam ik Mareike ook nog heel toevallig tegen. En zo waren we met z'n 4en! Het was een busrit van een uur en in de bus zagen we al een paar filmpjes over de set. Eenmaal daar kregen we een tourgids. Je mag daar niet vrij rondlopen helaas. Toch was het wel leuk, want hij vertelde van alles over de film. Toen we voor het eerst binnen liepen was het al heel vet! Allemaal herkenbare dingen uit de film en sowieso zag het er heel mooi uit! Voor de mensen die Lord of the Rings/the Hobbit hebben gezien.. We liepen onder andere langs Bilbo's huis, het huis van Sam, het veld waar het feest was in het begin van de film en op het einde van de tour hebben we een biertje gedronken in the Green Dragon! Wat een gave pub is dat! Gewoon echt zoals in de film. Helaas hadden we maar 20 minuten de tijd na de tour. We wilden daar allemaal wel langer blijven! Het was echt de moeite waard. Dit ondanks dat je met een groep loopt en daarna niet veel tijd had.

Terug in Rotorua pakte in mijn spullen uit Base hostel en verhuisde ik naar de buren. Mareike zat ook in dat hostel. We hadden dus samen wat gekookt. Heel toevallig was een groepje jongens the Hobbit aan het kijken, dus hebben we natuurlijk meegekeken! Na de film niet veel meer gedaan.. Alleen nog een beetje gekletst met mensen uit het hostel en daarna rond 00:00 gaanslapen.

Till the next time!


Feestdagen in een korte broek

20 December: Het was mijn tweede dag in te Puke en we waren meteen al vrij omdat het regende. Aan de ene kant is het natuurlijk fijn om vrij te zijn, aangezien het niet echt leuk werk is, maar aan de andere kant wil je wel wat geld verdienen. Deze dag heb ik wat boodschappen gedaan samen met datzelfde groepje Duitsers en daarna zijn we even naar het strand geweest. Het was niet heel erg lekker weer, maar wel droog. Na die tijd zijn we samen met 2 Amerikanen ergens in het gras gaan zitten bij het hostel in de buurt met wat biertjes erbij. Lekker genieten van de vrije dag!

De kiwi farm

De volgende dag en de dag daarop werd er wel gewerkt. Gelukkig had ik wat muziek van mijn broer gekregen en later ook van m'n vader, dat maakte het werk iets minder erg haha. Heb me al wel voorgenomen dat ik hier niet 1 of 2 maanden blijf. Met oud en nieuw wil ik hier weg zijn en zo denken er wel meer mensen over. Niet alleen omdat het werk niet leuk is, maar je hebt echt niks in de buurt omdat het zo afgelegen is. Verder heb ik deze 2 dagen een beetje foto's uitgezocht en zaterdagavond zijn we naar Mount Maunganui geweest. Dat is een kustplaats hier een half uurtje vandaan. Het was al donker, dus we hebben niet echt veel kunnen doen en we zijn maar gewoon bij de zee gaan zitten. We zaten wel met z'n 4en op de achterbank, want iemand die ze kenden van Auckland is hier ook heen gekomen. Ze hebben elkaar sowieso allemaal hier leren kennen. Wel grappig, hier maakt het eigenlijk niet veel uit met wie je omgaat, want die 4 jongens zijn een stuk jonger en de andere meid is weer 26, dus allemaal leeftijden door elkaar!


De zondag had ik eigenlijk weinig zin om te gaan werken en dat kwam goed uit, want we kregen bericht dat we 4 dagen vrij waren. 2 vanwege het weer en de andere 2 dagen vanwege kerst natuurlijk. Alsnog heb ik op tijd de wekker gezet, want PSV moest voetballen en ondanks dat ik hier zit, wil ik dat natuurlijk niet missen haha. Scheelt dat ik een VPN account heb, dan kan ik nog mooi Nederlandse tv kijken als ik daar zin aan heb. Verder hebben we die zondag niet veel gedaan.. wat op de iPad gekeken, eten gemaakt en een paar potjes gekaart. s Avonds hadden we het idee om Lord of the Rings te gaan kijken, maar we waren pas om 12u begonnen met de film, dus die hebben we maar niet helemaal afgekeken, want anders werd het 3.15 voordat die was afgelopen. De maandag was het echt hard aan het regenen de hele dag. We zijn alleen even naar de supermarkt geweest en verder binnen gebleven. Ook nog op de pc gezocht naar baantjes. Julia en ik hadden allebei gesolliciteerd op een baan in Abel Tasman National Park in een resort, dus dat was nog afwachten. Op kerstavond zijn we naar een lokale bar/restaurant gegaan en daar heerlijk gegeten. Er speelde ook een leuke Maori band, dus dat was wel gezellig. Na het eten bleven we daar tot 12u en hebben we wat biertjes gedronken. Was alleen jammer dat alles om die tijd dicht was. Iemand zei dat in Tauranga (stad in de buurt) nog wel dingen open waren, dus zijn we daarheen gaan rijden, maar helemaal voor niks, want daar bleek ook alles gesloten te zijn. Voor niks 45 min. met z'n 4en op de achterbank gezeten haha. Toen waren in het hostel, bleven Julia, Hendrik en ik nog op en waren allemaal met thuis aan het skypen. Ik heb zelf een poosje met m'n moeder gepraat. Was wel leuk om haar weer te zien!

Kerstavond

Toen was het 1e kerstdag! Als lunch had ik wat afbakbroodjes en een tomatensoepje gemaakt en na de lunch zijn we naar de Kaiate Falls gegaan. Daar kon je een wandeling van ongeveer 20 minuten doen om de watervallen heen, was echt de moeite waard! Kon helaas geen foto maken van de grotere waterval, want het water plensde zo hard naar beneden, dat wij helemaal nat werden langs de kant en dus ook de camera. Het was wel heel toevallig, want onderweg kwamen we die 2 Duitsers tegen waar ik mee op de kamer zat in Auckland en dat op zo'n afgelegen plek en nog toevalliger, dat groepje waarmee ik nu omga, kent hun ook van Auckland! Wereld is klein haha. Toen we helemaal rond waren gelopen, zijn we naar het strand gegaan. Ik moest en zou een foto hebben met een kerstmuts op het strand (zoals jullie al zagen op Facebook). Er waren ook 2 Nieuw Zeelandse meiden aan het voetballen en de jongens vroegen of we mee mochten voetballen. Dus hebben we 4 tegen 4 gespeeld op het strand. Wel leuk om weer een bal te raken!! Rond een uur of 5 zijn we terug gereden. Er was vanuit het hostel geregeld dat iedereen die mee wilde doen, iets mocht koken en dan hadden we een soort buffet. Wij kookten met z'n allen curry met rijst. Het voelde niet echt als kerst, want het is gewoon zomer en je bent niet met familie, maar dit was toch wel leuk! We zaten met een stuk of 30 man aan tafel. Er stond van alles op tafel. Chili con carne, een ham, schnitzel, broodjes en nog meer. Ook hadden sommige een dessert gemaakt. Moest wel lachen, want ik was in gesprek met 2 Chilenen en zei al, dat het voor hun natuurlijk normaal is om met deze temperatuur kerst te vieren. Toen vertelden ze dat ze 1x in Ierland kerst hadden gevierd en dat ze het zo gek/grappig vonden dat mensen dan een hele lelijke trui aan hadden (foute kersttrui) dat kennen ze daar natuurlijk niet. Het was verder een gezellig avond en bleven nog lang aan tafel zitten. Ook hebben we plannen gemaakt voor oud en nieuw. We wilden eerst naar Gisborne, dat is het meest oostelijke stadje van NZ en daar komt de zon als eerst ter wereld op (met uitzondering van de kleine eilandjes die nog oostelijker liggen) Maar het was helaas al vol, want dat is een gewilde plek rond deze tijd + daar is ook een festival. Dus hebben we besloten om naar Rotorua te gaan en daar een airbnb te boeken. We hebben dat samen met die Amerikanen geboekt, die ondertussen hier al zijn vertrokken. Gaat vast gezellig worden!

Kaiate falls

Merry Christmas!

Kerstmaal (meeste dingen zijn al op)

Tweede kerstdag heb ik 's ochtends heel cliché all you need is love teruggekeken en toen weer door naar het strand. Julia was al ergens anders heen, dus die dag was ik met de jongens. Het was echt heerlijk weer! 26 graden en zonnig! Heb gewoon met kerst in de zee gezwommen haha. We zijn tot een uurtje of 3 op het strand gebleven en hebben daar ook nog wat spullen bij de winkel gehaald. Het was Boxing Day, dus de winkels waren gewoon open in tegenstelling tot Nederland. Eenmaal thuis, hebben we gedoucht en gegeten. Dit keer heb ik gewoon een soort van broodje gezond maar dan met croissantjes gemaakt, want vanwege de temperatuur had ik niet zo'n honger. Na het eten zijn we weer naar Mount Maunganui gegaan, maar dit keer om de berg te beklimmen. Niet zo'n hele grote berg hoor.. Het duurt een half uur om boven te komen. Onderweg was het al heel gaaf! Hele mooie uitzichtpunten en de zon begon ook al onder te gaan. Natuurlijk regelmatig foto's gemaakt! Toen we boven kwamen, waren we Niklas kwijt. Hij liep wel een klein stukje achter ons, dus we dachten dat hij daar nog was, maar niet dus. 10 min. later appte hij dat hij ons niet kon vinden en blijkbaar langs ons heen was gelopen toen we bij een uitzichtpunt stonden. Hij was al 10 min. naar beneden aan het lopen en moest dus weer omhoog haha. Toen hij er was, waren we ergens wezen zitten en hebben gewacht totdat de zon onder ging. Was wel een mooi gezicht zo van bovenaf! We waren tegen 10u weer terug in ons hostel en toen ben ik een heel poos wezen skypen met m'n moeder, Daniel, Chantal en m'n lieve neefjes. Begon al leuk, m'n neefjes zaten voor het scherm en riepen me heel enthousiast! Heb eventjes met hun gekletst en daarna met de rest erbij. Heb denk ik wel een uur met ze gekletst, dus dat was wel leuk! Nadat ik hun had gesproken, ging ik er daarna met m'n vader skypen, waarmee ik ook een poos gezellig gekletst had. Toch wel fijn om familie te zien/spreken met kerst! Toen ik iedereen had gesproken, ging ik nog even bij de rest zitten en waren rond 1.30 gaan slapen en de volgende dag weer 6.30 eruit voor werk.

Uitzicht vanaf Mount Maunganui

. Maori kunstwerk op een gashouder

Best veel mensen waren vertrokken rond deze dagen, dus we waren met veel minder mensen, dus i.p.v. 2, hadden we gewoon 1 team. Het werk was ook beter. We moesten dit keer alle stukken waar het te bebost was, takken met bladeren wegknippen. Door dit werk, ging de dag wel sneller voorbij, alleen i.p.v. een zere nek, kregen sommigen last van hun handen, doordat je 9 uur lang takken aan het doorknippen bent. Thuis heb ik lekker wat chili con carne gemaakt en verder niet veel gedaan die avond.


De dagen daarop hebben we niet veel gedaan, nog 1x gewerkt en verder een beetje in het hostel gechillt. 30 December was wel een pechdag voor mij. De jongens wilden naar zo'n adventurepark met wat wateractiviteiten en ik wist eerst niet zeker of ik wel mee wilde, omdat het natuurlijk geld kost. Uiteindelijk ging ik toch mee, maar was m'n zwemkleding vergeten, dus ik zei dat ze me wel af mochten zetten in Mt Maunganui, zodat ik daar wat kon regelen bij de bank. Bleek uiteindelijk dat de bank gesloten was en kwam er nog eens bovenop dat ik m'n bankpas had vergeten.. echt weer zo'n lekkere slimme actie van mij. Gelukkig had ik wat gratis data, dus ik heb het grootste gedeelte van de middag aan zee gezeten, oordopjes in en genieten van de top 2000! Had nog wel een briefje van 10 dollar, dus gelukkig nog wat eten kunnen halen. Na 3/4 aan het water, ben ik naar het grote strand gegaan en toen zo'n wandeling gemaakt over een grote rots. Was een kleine wandeling, maar het was wel heel mooi! Om 17.30 kwamen de jongens me ophalen en reden we terug naar het hostel. Je zou het niet zeggen, maar heb me, ondanks die 5.5 uur best vermaakt! Terug in het hostel even wat gekookt voor mezelf en toen bezig met m'n tas inpakken!

Niet slecht toch? Om hier de dag door te brengen.

Volgende dag was het oudjaarsdag. 's Ochtends uit wezen checken en op naar Rotorua. Blij dat ik daar weg ben. De mensen en het hostel waren leuk, maar het werk was echt saai..


De airbnb in Rotorua hebben we met z'n 10en geboekt (ook al was het een 6p huis) wij 6en en 4 Amerikanen. Die avond kwamen nog 7 extra mensen bij ons vieren. 1 Tsjech en de rest ook Duitsers. Van de 17 werk(t)en de meesten ook op de kiwi farm. Het was wel heel gezellig die avond! Muziek aan, wat drank erbij en een huis vol mensen! Via ons balkon hadden we uitzicht op het meer, waar een vuurwerkshow was. Om 00.00 was het dan zover! De countdown en.... happy new yeaaar! En dat 12 uur eerder dan Nederland! Heb m'n ouders nog even gesproken en toen verder gefeest. Miste wel het echte vuurwerk zoals in Nederland, want hier is 1 vuurwerkshow bij het meer en that's it.. en natuurlijk miste ik ook de oliebollen! Maar aan de andere kant hebben we heerlijk oud en nieuw gevierd met shorts en een t-shirt aan, dat is echt een voordeel! We hebben het die nacht best laat gemaakt. Sommige hadden ook behoorlijk wat op, maar dat was alleen maar lachen. Zelf ben ik om 05.00 wezen slapen. Oh ja, het was wel grappig, want ik had de afgelopen dagen de top 2000 geluisterd en kwam erachter dat ik 2019 in ging met Smoke on the water ipv van Bohemian rhapsody en dat klopt ook nog eens, aangezien er vuurwerk boven het meer was. Tja, vond het zelf wel grappig in ieder geval.

Toch een Nederlands biertje erbij

Happy new year!


De volgende ochtend had ik de wekker gezet, zodat ik de mensen thuis gelukkig nieuwjaar kon wensen. Heel veel wisten blijkbaar niet eens dat ik al lang in het nieuwe jaar zat haha. Ik heb als eerst geprobeerd mijn broer te videobellen, omdat het zijn verjaardag is, maar helaas was de verbinding slecht. Daarna met mijn vader, die zijn mobiel mee had genomen naar buiten zodat ik vuurwerk kon kijken haha en toen mijn moeder. Die had me ook al een leuk filmpje met vuurwerk gestuurd. Ook toen ik met hun aan het praten was, nog wat familie enzo gesproken, dus dat was wel leuk, sommige vinden het vreemd. Want terwijl jullie daar oud en nieuw zaten te vieren, zat ik buiten in de zon! 's Middags zijn we met een aantal naar Lake Tarawere gegaan. Heel mooi meer, maar niet veel gedaan, want de meesten waren toch best moe haha. 's Avonds hebben we 2 films gekeken op tv en later nog wel m'n broer gesproken gelukkig! Dat was dan 1 Januari!

The day after

Vanmorgen op tijd de wekker gezet omdat we wel alle zooi moesten opruimen en schoonmaken. Gewoon rustig aan gedaan, want er was geen check out tijd gelukkig. Ook doei gezegd tegen het fijne grote bed.. Straks natuurlijk weer de stapelbedden in de hostels. Tussen de middag gingen Hendrik en ik op zoek naar een hostel en later hadden we afgesproken met de andere 3 jongens. Hun verblijven op een campsite en de rest is vertrokken uit Rotorua. We zijn eerst naar een parkje tegenover het hostel gegaan (met geothermale activiteiten) en daarna zijn we wezen raften en dat was echt top! Is een rivier met een waterval van 7m. We gingen er met een hele groep heen en daar stapte iedereen in verschillende rafts. Wij waren wel met z'n 5en bij elkaar + begeleider. Wat een ervaring was dat! Nu zitten we in het hostel en moet ik nog bedenken wat m'n volgende bestemming wordt. Dat zullen jullie natuurlijk wel lezen in m'n volgende blog.


7 meter waterval

We made it!


See you next time en natuurlijk nog de beste wensen!


XxWeg uit Auckland

De laatste week weer veel meegemaakt, dus het werd weer tijd om wat te schrijven.


In mijn vorige blog zei ik al dat we naar 1 van de eilanden zouden gaan.. dit werd dus waiheke island! We gingen daarheen met de ferry en eenmaal aangekomen, besloten we om een mountainbike te huren. Ik had dat nog nooit gedaan en in het begin ging het ook moeizaam, maar uiteindelijk lukte het! We fietsen langs de kust met mooi uitzicht over de blauwe zee. We waren eigenlijk opzoek naar de wijngaarden, die we natuurlijk niet konden vinden, dus we fietsen een beetje in het rond. Achteraf was het misschien beter om niks te huren en gewoon te gaan lopen, maar we hebben wel mooi uitzicht gehad!

De dagen daarop waren een beetje saai.. Auckland is niet echt een leuke stad en het hostel was ook niet geweldig. We hadden op het kantoor van IEP een orientatie gehad en daar hebben we ook onze nz bankpas en simkaart gekregen. In tussentijd waren begin van de week 2 van de 4 al vertrokken uit Auckland en wij zaten er nog helaas. Wilde ook wachten totdat ik een baan had gevonden en eindelijk een keuze had gemaakt of ik een auto zou kopen of een stray pas, dat is een hop on hop off bus door heel nieuw zeeland, daarbij betaal je een eenmalig bedrag en dan is die het hele jaar geldig! Het werd het tweede! Ook had ik een baan gevonden in te puke op een kiwi farm, dus ik was klaar om weg te gaan! Het enige wat we de dagen voor vertrek nog deden, was chillen in het park, beetje gebruik maken van WiFi in het hostel of iets halen bij de winkel. Ohja, heb ook nog een bezoekje gebracht aan de dokter, leuk in je eerste week!! Had nog steeds last van mijn oren en kon mensen niet eens meer verstaan.. bij de dokter had ik antibiotica en neusspray gekregen en dat zou moeten helpen na 5 dagen. Ik was lichtjes verkouden en had een beetje een zere keel tijdens de vlucht, dus dat was de oorzaak zei de dokter. Gelukkig werd het inderdaad na een paar dagen minder.

. het parkje

Maar goed, die zaterdag was het eindelijk: bye bye Auckland! We waren met een klein groepje van 15 mensen ongeveer en de buschauffeur was echt leuk, dus dat scheelde wel! Mijn plan was om in rotorua uit te stappen en dan met de intercity bus naar te puke te gaan. Om daar te komen, moest ik wel te route van de bus volgen en daar zaten 2 nachten in Hahei bij in, maar dat vond ik juist wel leuk om nog even wat te doen/zien voordat ik aan het werk ging. Bleek wel dat er vooral nederlanders en duitsers met die bus reizen, dus ik kon ook gewoon mijn eigen taal spreken. We kwamen begin van de middag aan en inplaats van een hostel, verbleven we op een vakantiepark, met een speciaal gedeelte van stray, daarbij heb je een aantal cabins met stapelbedden en nog een keukengebouw, toiletgebouw etc. was echt heel leuk! We konden heerlijk buiten zitten en we zaten ook heel dicht bij het strand! We besloten om die dag met een paar mensen een hike te doen naar cathedral cove. Was een hele mooie hike van een uur, langs de kust. Bij cathedral cove hebben we nog even lekker op het strand gezeten. Op deze plek hebben ze trouwens ook het tweede deel van Narnia opgenomen! Na een uurtje aan het strand, liepen we weer terug. S'avonds gingen we met z'n allen bbqen en toen door naar hot water beach. Dat is een stukje strand, waar je een kuil kan graven en dan komt er warm water vrij en heb je je eigen hottub, echt zooo apart! We zaten allemaal als een stel duitsers een kuil te graven en toen er genoeg water vrij kwam, gingen we erin zitten. Het was heerlijk, maar op sommige plekken was dat water wel echt heet! We hebben daar ongeveer een uur gezeten met z'n allen voordat de bus weer vetrok naar het park. S'avonds toen het echt donker was, gingen we nog even sterren kijken met een aantal op het strand. Was wel mooi met zo'n heldere lucht.

onze bus

. Cathedral cove (ik sta daar op de rots)

. Hot water beach

Zondag werd ik op tijd wakker, sommigen hadden activiteiten geboekt via de stray app, 2 gingen hiken en de rest sliep nog, dus ik ging maar even buiten lekker in de zon zitten. Ineens kwam iemand die daar werkt naar me toe en vertelde dat er dolfijnen bij het strand waren, dus daar ben ik meteen heen gelopen natuurlijk! Zag ze niet heel dichtbij, maar het was wel mooi om te zien, vooral als ze sprongen. Uiteindelijk, toen ze verder zwommem, ben ik terug gegaan naar het park om wat te eten. Omdertussen was de rest ook wakker. Smiddags ging ik met een duits meisje naar het strand en ze had de hahei explorer geboekt (tour met een rubberen speedboot) leek me opzich ook wel leuk en na wat twijfel had ik besloten om dat ook te doen. Om 3 uur moesten we ons melden en samen met een paar anderen konden we instappen. We vaarden weg en dat ging best hard. Zooo vet! We vaarden langs een marine reservaat, cathedral cove, een paar kleine eilandjes en ook wat mooie grotten. Het duurde ongeveer een uur, maar het was echt de moeite waard!! Daarna zijn we nog wezen zwemmen in de zee en toen weer terug. De meesten kookten iets voor zichzelf, maar Ik ging met een paar mensen pasta pesto maken en die was heerlijk! (En het scheelt geld). S'avonds hebben we niet veel meer gedaan. Gewoon met een paar mensen buiten gezeten, maar het was wel gezellig. Ook was ik verbrand helaas.. die zon is hier zooo fel, als je maar een stukje overslaat met insmeren wordt het al rood.. we sliepen niet te laat, want de volgende dag vertrokken we om 8 uur.

. 1 van de grotten

. cathedral cove vanuit de boot


Om 06.30 stond ik op. Iedereen maakte zich klaar, ging even snel ontbijten en daar gingen we weer. Op naar rotorua! We hadden nog een tussenstop in matamata voor een lunch. In dit plaatsje is ook Hobbiton (lord of the rings/the hobbit set) en tijdens de opnames woonde de hele cast en crew in dit plaatsje. Je zag het wel terug, want het infocenter was net een hobbithol en je zag her en der beelden of posters terugkomen in het centrum. Later dit jaar ga ik zeker nog naar Hobbiton toe! Voor onze lunch hadden we maar gewoon een lekker subway broodje gekocht. Voordat we naar Rotorua gingen, maakten we nog 1 stop bij de red woods, waar we een wandeling hebben gemaakt. Het was echt een mooi bos met hele bijzondere bomen! Na deze wandeling reden we wel door naar ons hostel. Ik had toch maar 1 nacht geboekt, zodat ik wel iets kon zien van dit stadje. Het is trouwens een stadje waar heel veel geothermische activiteit is (van vulkanen) dus op sommige plekken, zie je gewoon damp uit te grond komen en het kan ook wel stinken naar rotte eieren op sommige momenten haha. Ook wonen hier heel veel maori. Maar goed, ons hostel was best goed en we hadden allemaal 3/4 persoons kamers. ik sliep maar met 1 andere jongen op de kamer en weer iemand anders had de kamer voor haar alleen, dus dat was best chill, want vaak deel je de kamer toch met min. 6 mensen. Smiddags zaten we gewoon even in ons hostel en savonds gingen we met de helft + de buschauffeurs ergens een pizza eten met een biertje erbij. Zo gelachen, ook om die buschauffeurs, die sporen echt niet! We zijn daarna ook nog naar een bar gegaan en hebben daar tot een uur of 12 op het terras gezeten. Echt een super gezellige avond was dit! De dag daarop moest ik er al wel om 06.30 uit, omdat ik een tour had geboekt naar wai o tapu, een groot park met allemaal vulkanische meren. Shelley (uit Ierland) en ik, waren de enige 2 uit de groep die daarheen gingen + een paar anderen uit verschillende hostels. Eerst stopten we bij een modderbad en toen reden we door naar het park. Het was zo bijzonder! Allemaal plekken waar stoom uitkwam en meren met felgroene kleuren, echt zo mooi! We bleven daar heel even en toen bracht de buschaffeur ons naar een geiser. Het was een echte geiser, maar om het te laten uitbarsten, gebruiken ze zeep. Daardoor is er ook een vast tijdstip en kunnen mensen plannen om het te zien. Nadat die was uitgebarsten, reden we nog even langs een vijver met warm water en een waterval en daarna hadden we weer tijd om bij wai o tapu rond te lopen. Eenmaal terug in Rotorua, ging ik nog wat boodschappen doen voordat ik de bus moest nemen naar te puke.


Om 17.30 vertrok ik met de bus en kwam daar rond 18.15 aan. Het is afgelegen, dus ik werd opgehaald. We werden naar het hostel gebracht, waar ik in ging checken. Het is een prima hostel en hier zitten alleen mensen die ook op de kiwi farm werken, dus dat is wel leuk! Maar de dag daarop was het dan zover, mijn eerste werkdag! Om 7.45 werden de mensen die geen auto hebben opgehaald en naar de orchards gebracht. Het werk wat we moesten doen was best saai eigenlijk. We moesten alle takken waar nieuwe kiwi's aan groeien, afbreken of de knoppen dichtknijpen. Dit is zodat als de kiwi's (die nu al groter zijn) rijp zijn, je niet hoeft checken bij het plukken of er ook kiwi's tussen zitten die nog niet rijp zijn. De dagen duren 9,5 uur en het is 5/6 dagen in de week. Aan het eind van de dag was ik wel blij dat het erop zat, want je moet alleen maar omhoog kijken en dat is niet echt fijn voor je nek! Verder is het wel leuk om buiten te werken. Toen we weer terug waren, ging ik wat noodles maken en daarna heb ik even gezellig buiten gezeten met een groepje duitsers. Nu chill op de kamer en morgen weer een dag!

. Bij ons working hostel

Bye bye! X


Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Travel Active